Inleiding bij het verliezen van de macht van de Merovingen. De zoektocht naar informatie over de Merovingen en de rol van de bisschop van Tours daarbij. 

http://www.historyathome.nl

De macht van de reputatie

Psychische en lichamelijke mishandeling door ouders kunnen het leven van een kind nadelig beïnvloeden. Lange tijd nadat het kind zich ontworsteld heeft aan de tirannie van de ouders, zullen veel handelingen van de inmiddels volwassene terug te voeren zijn op de jeugd. Lange tijd houden ouders hierdoor invloed op hun kinderen. Dit gegeven is niet alleen van toepassing op individuele gevallen. Het mechanisme gaat ook op voor collectieven. De grote firma waar de oude directeur allang geen rol van betekenis meer vervult, maar toch nog steeds bepalend is door zijn reputatie is hier een voorbeeld van.

Reputatie van een volk

Bij nadere beschouwing blijkt het zelfs op te gaan voor nog grotere collectieven, zoals een heel volk. In dit artikel is er sprake van een koningsgeslacht dat allang geen rol van betekenis meer vervult, maar desondanks een grote invloed blijft houden op de bevolking. Het koningsgeslacht waar het hier over gaat was dat van de Merovingen. Deze Merovingen waren de koningen van de Franken, genoemd naar hun mythische eerste koning Merovech. Over deze koning is nietveel bekend. Wel doet er een verhaal rondom zijn geboorte de ronde. Hij zou de zoon zijn van een zeemonster waar zijn moeder mee in aanraking kwam toen zij zich in de rivier opfriste. De bekendste Merovingische koning is Clovis. Deze Clovis wist alle Frankische stammen onder zich te verenigen. Na Clovis ging het bergafwaarts met de Merovingen en werd de dynastie opgevolgd door hun inmiddels zeer machtig geworden hofmeiers (een  soort eerste ministers). Het meest wonderlijke is echter dat dit proces van opvolging zo lang in beslag nam. De Merovingen hadden gedurende 150 jaar geen enkele macht meer, maar zij bleven wel koning. Hoe dit mogelijk was en waarom de Karolingen (hun hofmeiers) uiteindelijk toch koning werden, is het onderwerp van dit hoofdstuk.

De Bisschop van Tours 

Gregorius van Tours (538 – 594) was bisschop van Tours, historicus en hagiograaf  (dit is een schrijver van heiligen levens). Hij is de belangrijkste bron voor onze kennis van de Merovingen. Zijn belangrijkste werk is ‘Historia Francorum’ of geschiedenis van de Franken, zoals latere historici dit hebben genoemd. Dit werk is samengesteld uit tien boeken. De eerste vijf gaan over de kerstening van Gallië, de volgende twee werken gaan over de veroveringen van Clovis [1] en een tweetal boeken gaat over de periode tot aan de dood van Chilperic [2] in 584. Het laatste boek loopt tot aan de dood van Gregorius in 594. De Historia Francorum is het enige bekende werk over de Franken in de periode na de dood van Clovis. Gregorius van Tours is er in zijn werken niet op uit de vroege Franken nobeler voor te stellen dan ze waren. Hij vertelt een sober verhaal van de gebeurtenissen zoals hij ze meemaakte en ze heeft gehoord. Het zijn verhalen over een woest volk.


[1] Clovis (466 – 511) was de eerste koning der franken. Hij was bekeerd tot het katholicisme.

[2] Chilperic 539 – 584 zoon van de Frankische koning Clotharius I. Wurgde zijn vrouw om met zijn dienstmeisje Fredegunde te trouwen. Deze moord zorgde ervoor dat hij de rest van zijn leven oorlogen moest voeren met zijn broer. Deze broer was namelijk met de zuster van zijn vermoorde vrouw getrouwd.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in