Een spelletje spelen is leuk, maar teveel of te lang spelen kan gevaar opleveren voor de gezondheid. Wat brengt de gamers er dan toe om niet op tijd te stoppen?
De drijfveer
Eenieder die wel eens een spelletje doet op de spelcomputer weet hoe frustrerend het is als je maar niet verder komt. Hoewel we allemaal weten dat de richtlijn is: een uur spelen en een kwartier rusttijd, zijn er maar weinigen die zich daaraan houden. Dit wordt meestal niet bewust gedaan. Wanneer je intensief met een spel bezig bent, heb je niet eens in de gaten hoe lang je nu eigenlijk al speelt en voordat je het beseft, ben je enkele uren verder. De drijfveer hiervoor is vaak het behalen van een bepaalde level. Ook het online spelen is een belangrijke reden om niet te stoppen. Je kunt immers niet zomaar uit een spel stappen als je medespelers op je rekenen.
Hersenschade
Volgens Taiwanese onderzoekers kan teveel videospelletjes spelen leiden tot hersenschade. Dit omdat tijdens het gamen de hersenen minder bloed krijgen. Dit zou kunnen zorgen voor stemmingswisselingen en tijdelijke veranderingen in sociaal gedrag en persoonlijkheid.
Ongezellig
Er wordt vaak beweerd dat mensen die gamen ‘ongezellig’ zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het: niet voor de televisie lopen of niet teveel lawaai maken. Vooral ook wanneer bepaalde doelen niet bereikt worden of bereikt kunnen worden, kunnen de gamers behoorlijk hun geduld verliezen.
Kinderen en gamen
Het spelen van videogames is niet alleen schadelijk. Feitelijk heeft het ook positieve kanten. Kinderen die al heel jong op de spelcomputer spelen ontwikkelen hun fijne motoriek ontzettend snel. Bekijk eens een controller. De handelingen die een kind moet verrichten om het spel te spelen maakt dat zij hun vingers razendsnel moeten bewegen om te kunnen spelen. Uiteraard zal dit in het begin niet van een leien dakje gaan, maar naarmate het kind langer speelt, des te behendiger zal het worden. Ook het zien op het scherm en handelen met hun handen is een juiste manier van ontwikkelen. Eigenlijk is het juist goed om kinderen te stimuleren om videogames te spelen, maar dan toch in beperkte mate.