Koningin Beatrix waarschuwde er nog bij de nieuwsjaartoespraak voor: de toename aan online contactmogelijkheden, de groei aan het aantal 'social-network' sites, kunnen leiden tot veel minder persoonlijk contact. Het zal de Nederlandse samenleving versplinteren!

De situatie

De trein zal een van de plekken zijn waar u hier het meest van merkt. U pakt uw krantje tevoorschijn en kijkt even om u heen. Wat u meteen zal opvallen is dat 75% van de mensen oordopjes draagt, ofwel ingespannen met zijn of haar mobieltje bezig is.
Blackberry's en iPhones worden steeds goedkoper. Tel daarbij op dat de kosten van internet op uw mobiel omlaag gaan. Hierdoor wordt het voor de gemiddelde Nederlander simpel om over te stappen naar een internet abonnement op de mobiel. En er word toch veel gesurfd in de trein. Een praatje met iemand in de trein die u niet persoonlijk kent, is echt iets van het verre verleden geworden. Mensen Twitteren of Facebooken liever.

Voordelen

Wel moet ik u wijzen op de positieve aspecten van het grote aanbod van mobiel internetten.
Een recent voorbeeld: op het station van Utrecht was er brand uitgebroken. Het gevolg was dat op het meest centrale punt
van Nederland ruim 24 uur geen treinen reden. Een aantal jaren geleden kon men met geluk een bekende of familie bellen om eventueel te worden opgehaald. Veel mogelijkheden waren er immers niet. Wat gebeurde er recent? Een stortvloed aan 'Tweets', 'wiewatwaars' en dergelijke overspoelden het internet. Mensen 'Twitterden' hun auto als beschikbaar voor gestrande reizigers. Een groot deel van het reizigersprobleem lostte zich vanzelf op. Een mooi voorbeeld van een behulpzame maatschappij kwam voort uit dit incident. Geen reden om te zeggen dat de maatschappij versplintert. Helaas gebeuren verbroederingen alleen op momenten dat er incidenten/conflicten zijn.

Nadelen

Over het algemeen draagt het mobiele internet niet aan bij de cohesie van de Nederlandse maatschappij. Mensen distantiëren van elkaar en van hun eigen familie en vrienden. Je internet status bepaalt wie je bent. Wie is er tegenwoordig nog cool als hij buiten loopt met een grote groep vrienden? Gaat het er niet veel meer om hoeveel Hyves-vrienden of Facebook contacten een persoon heeft? U wordt beschouwd als een loser wanneer u minder dan 150 'vrienden' heeft. Hoeveel vrienden zijn dit werkelijk? Bestaan de ellenlange contactenlijsten niet uit veel personen die u niet of nauwelijks spreekt? Het persoonlijke contact vervaagt door mobiel internet.


Conclusie

Moeten we, zoals koningin Beatrix het al zei, bang zijn voor een versplinterde maatschappij? Een maatschappij waar niemand meer om elkaar geeft, waar de internet status het belangrijkst is. Toegegeven, persoonlijk contact komt door o.a. het grote aanbod van mobiel internet, steeds minder vaak voor. Maar zoals uit het recente voorbeeld in Utrecht blijkt, kleven er toch grote voordelen aan. Nederland is nog niet zo ver heen; mobiel internet wordt ook ingezet voor goede doeleinden zoals elkaar helpen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in