John F. Kennedy was de vijfendertigste president van de Verenigde Staten. Ook was hij de jongste president ooit. Op 22 november 1963 werd Kennedy doodgeschoten in Dallas.

22 november 1963

Op 22 november 1963 stond er voor president John F. Kennedy een autorit door Texas op het programma. Hij wilde dichter bij het volk komen te staan, met de nieuwe verkiezingen van 1964 in het zicht. Daarom besloot Kennedy om de beschermende kap van de auto af te laten halen voor hij begon met zijn rondrit.

Kennedy was zenuwachtig voor de trip, omdat in Texas veel republikeinen woonden die het niet met Kennedy eens waren. Hij was dan ook opgelucht toen het publiek enthousiast reageerde op het moment dat hij aan kwam en er geen grimmige sfeer heerste.

De moord

Om half een ’s middags reed de auto met Kennedy er in op Delay Plaza in Dallas. Plotseling werd er geschoten. Drie kogels raakten Kennedy in zijn hoofd en hals. Het publiek had nauwelijks door wat er gebeurde en de auto reed snel verder. Terwijl Kennedy naar het ziekenhuis werd vervoerd, bleef iedereen geschokt achter, zonder te weten wat er met hun president was gebeurd. Om een uur ’s middags werd Kennedy officieel dood verklaard door de artsen in het ziekenhuis. John F. Kennedy, de jongste president van de Verenigde Staten, stierf op 46-jarige leeftijd. Hij was de vierde Amerikaanse president die werd vermoord.

Na de moord

Meteen na de dood van Kennedy moest er een nieuwe president gekozen worden. Slechts anderhalf uur later werd vicepresident Lyndon Johnson in het vliegtuig Air Force One tot president benoemd. De geschokte Jackie Kennedy, de vrouw van John F. Kennedy, moest hierbij getuigen.

Lee Harvey Oswald

Vermoed wordt dat Lee Harvey Oswald de man is die de moord op Kennedy heeft gepleegd. Getuigen beschreven het uiterlijk van deze man. Vlak na de moord werd hij opgepakt in Dallas. Hij heeft echter nooit een eerlijke rechtszaak kunnen krijgen, want twee dagen later werd hij zelf doodgeschoten.

Een onopgeloste zaak

De moord op John F. Kennedy is nu nog steeds een onopgeloste zaak. Was Lee Harvey Oswald de echte dader? Inmiddels zijn er veel theorieën over de moord op Kennedy. Volgens deze theorieën zou het zelfs zo kunnen zijn dat er meerdere schutters waren die het op Kennedy hadden voorzien. Getuigen zeggen dat ze de schoten vanuit een richting hoorden komen, maar videobeelden laten zien dat het hoofd van Kennedy naar achter sloeg. Zou dit kunnen betekenen dat er ook vanaf de voorkant op hem werd geschoten? Ook zijn er mensen die denken dat Johnson te maken had met de dood van Kennedy. Hij wilde graag president van de Verenigde Staten worden. Maar voor deze theorie zijn al helemaal geen bewijzen. De moord op John F. Kennedy blijft voorlopig een onopgeloste zaak.

DVD BBC Historisch Wereldnieuws (2005) – presidenten onder vuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in