Op 22 augustus 1962 werd er een poging tot moord gedaan op de Franse president De Gaulle. De terreurgroep OAS was verantwoordelijk voor deze moordaanslag. Zij waren het niet eens met de ideeën van De Gaulle en vonden dat hij moest sterven.
De Gaulle
Charles de Gaulle vocht mee in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en deed actief mee in het Franse verzet. In 1958 ging het slecht met Frankrijk, het land had geen leider. De Gaulle was al met pensioen, maar besloot toch om op 68-jarige leeftijd president te worden. Hij werd toegejuicht door het volk en was zeer populair.
Algerije
Vier jaar later nam zijn populariteit echter zeer snel af. Het land Algerije hoorde jarenlang bij Frankrijk, maar De Gaulle zorgde ervoor dat het onafhankelijk werd. Veel Fransen waren het hier niet mee eens. Sommige mensen zagen De Gaulle als verrader, terwijl anderen hem nog steeds geweldig vonden.
De OAS
De Organisation de l’Armée Secrète (OAS) was een terreurbeweging die tegen de onafhankelijkheid van Algerije vocht. Bastien-Thiry was een van de leden van de OAS. Hij was tegen De Gaulle en besloot dat hij hem wilde vermoorden. Binnen de OAS zocht hij naar mensen die hem konden helpen. Dit werd een samenzwering tegen de Franse president.
De moordaanslag
Op 22 augustus 1962 had De Gaulle een kabinetsvergadering in Parijs. Hij zou daarvoor eerst een stukje moeten vliegen en vervolgens nog een half uur met de auto moeten rijden. Omdat De Gaulle altijd hetzelfde vliegveld en dezelfde auto gebruikte, waren de samenzweerders hiervan op de hoogte. Wat ze alleen niet wisten, was welke route de president zou nemen. Daarom huurden zij een aantal studenten in die voor spion konden spelen. Op de heenweg ging het echter mis. De studenten raakten de auto van de president kwijt en wisten dus niet welke route hij zou nemen. De moord zou op de terugweg gepleegd moeten worden.
Zodra de spionnen doorgaven dat de president onderweg was, ging het busje met de samenzweerders klaarstaan. In het busje zat een aantal schutters, die de president neer zouden moeten schieten zodra hij langs kwam. Ook in een aantal auto’s langs de weg zaten schutters. Bastien-Thiry, de leider van de groep, zou een sein geven als de president eraan kwam.
Op het moment dat de president aan kwam rijden, gaf Bastien-Thiry het sein. De schutters zagen dit pas laat, omdat het donker begon te worden. Wel waren ze nog op tijd om op de auto van De Gaulle te kunnen schieten. Ze raakten de auto en de achterruit van de wagen. De Gaulle dook snel weg om de kogels te kunnen ontwijken. De leden van de OAS gaven het niet snel op, ze volgden de auto van de president en bleven schieten. Uiteindelijk wist de chauffeur van De Gaulle de auto’s af te schudden en het veilige vliegveld te bereiken. Daar bleek dat de president en zijn vrouw geen schrammetje hadden.
De gevolgen
Uit onderzoek bleek dat er ruim honderd kogels op de auto waren afgevuurd. Eén daarvan was blijven steken in de hoofdsteun van de president. Wanneer hij niet had gebukt, was deze kogel door zijn hoofd heen gegaan.
Binnen een aantal weken werden alle daders opgepakt. Bastien-Thiry kreeg de doodstraf. De andere samenzweerders kregen alleen een gevangenisstraf. Na de moordaanslag op De Gaulle steeg zijn populariteit plotseling weer. Hij bleef nog tot 1969 president. Een jaar later overleed hij in zijn slaap.
DVD BBC Historisch Wereldnieuws – Moordcomplotten