Oorspronkelijk komt het idee van de sauna uit Finland. Een sauna is een ruimte met een hoge temperatuur waardoor je gaat zweten. Dit zorgt voor het reinigen van de huidporiën. Ook geeft een sauna veel rust. Vroeger bestond een sauna alleen uit een heet hok en de mogelijkheid tot afkoeling. Tegenwoordig zijn er veel saunacomplexen die allerlei mogelijkheden hebben voor ontspanning en reiniging. Veel mensen trekken er een hele dag voor uit om helemaal tot rust te komen. Dat is niet zo gek, want er is genoeg te doen!
De sauna’s
Finse sauna
De Finse sauna is de oorspronkelijke sauna. Dit is een houten hok met banken op verschillende hoogtes. De temperatuur in deze sauna is vaak wel 90 graden. Er zijn ook minder hete varianten van 70 of 80 graden. Hier is het de bedoeling goed te zweten. In deze sauna zit je minstens zes minuten. Wanneer je er korter in zit kan de sauna niet goed zijn werk doen. Het is niet aan te raden langer dan een kwartier in de sauna te blijven, je wordt hier erg duizelig van.
Infrarood sauna
De infrarood sauna is ongeveer 60 graden. In de sauna staan infrarood lampen die door het hele lichaam heen dringen. Deze lampen helpen bij pijnlijke spieren en zullen de bloedsomloop stimuleren. Na afloop is het verstandig een kwartier te rusten.
Lichtsauna
De temperatuur van een lichtsauna is een stuk lager dan die van de Finse sauna. In deze sauna gaat het om de therapeutische werking van licht. Vier kleuren licht wisselen elkaar af. Blauw licht werkt verkoelend, kalmerend en ontspannend. Ook zorgt het voor een evenwichtige darmflora. Geel zorgt voor vrolijkheid en opgewektheid. Verder helpt het bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Rood licht werkt stimulerend en inspirerend en heeft een positieve werking op het hart en de bloedsomloop. Groen licht zorgt voor ontspanning en beïnvloed de longen en de luchtwegen. In veel sauna’s wordt het licht gecombineerd met rustgevende muziek en ontspannende geuren.
Turkse sauna
De Turkse sauna is een natte ruimte. Deze ruimte is gevuld met stoom. Het is hier ongeveer 40 graden. De stoom heeft een goed effect op de luchtwegen en is daarom heel goed tegen verkoudheid.
Andere faciliteiten
Dompelbad
Na de warme sauna’s is het belangrijk weer helemaal af te koelen. Hiervoor is het dompelbad gemaakt. Een dompelbad is een klein zwembadje met ijskoud water erin. Je hebt misschien wat moed nodig om hier in te gaan, maar na afloop tintelt je hele lichaam ervan. Voor de mensen die een dompelbad iets te koud vinden zijn er meestal ook koude douches aanwezig.
Zwembad
Veel sauna’s beschikken over een of meerdere zwembaden. Deze zwembaden zijn verwarmd maar meestal niet heel warm. Bij sommige sauna’s zijn er zelfs verwarmde buitenzwembaden waardoor het ook in de winter mogelijk is buiten te zwemmen.
Bubbelbad
Het bubbelbad is meestal een stuk warmer dan het zwembad en heerlijk om even in te ontspannen. Sommige sauna’s hebben naast het bubbelbad ook speciale kruidenbaden.
Voetenbad
Het voetenbad wordt als een belangrijk onderdeel van het saunaritueel gezien. Voor de saunaronde begint is het aan te raden te beginnen met het voetenbad. Via de voeten wordt het lichaam dan voorbereid op hogere temperaturen. Na afloop van de sauna is het ook goed om een voetenbad te nemen. Na het dompelbad kan op deze manier de lichaamstemperatuur weer omhoog gebracht worden.
Naakt
In de meeste sauna’s is het gebruik van badkleding niet toegestaan. Dit betekent dat alle gasten naakt zijn. Hier is een goede reden voor. Bij de sauna’s gaan mensen veel zweten. Dit zweet zal voor een groot deel in de badkleding terecht komen. Tijdens het douchen kan niet al het zweet er weer uit gaan. Daarom is het voor de hygiëne beter om naakt de sauna in te gaan. Ook is het erg slecht voor de huid als het zweet geblokkeerd wordt door een badpak of zwembroek.
Voor mensen die het heel vervelend vinden om naakt in de sauna te gaan is er een sauna in Nijmegen waar badkleding wel is toegestaan. Verder heeft vrijwel iedere sauna speciale dames dagen. Op deze dagen mogen er alleen vrouwen naar de sauna komen.
Meenemen naar de sauna
Wat moet je allemaal meenemen naar de sauna? Een redelijk grote handdoek is aan te raden. Hier moet je op zitten in de sauna’s. Verder heb je hem nodig om je tussendoor af te drogen. Het is verstandig ook een klein handdoekje mee te nemen zodat je na afloop nog een droge handdoek hebt. Verder is een badjas vaak verplicht in het restaurantgedeelte van de sauna. Ook zijn slippers handig voor de hygiëne. Eventueel kun je douchecrème en shampoo meenemen. Vaak is dit in de sauna zelf ook aanwezig.