Na een eindeloze stroom van informateurs, bakkeleien over welles en nietes en het maandenlang zonder regering gedaan te hebben heeft Nederland eindelijk een kabinet.

Premier Rutte kan aan de slag

Eindelijk heeft Nederland een kabinet. En gekeken naar het afgelopen jaar, is dat al een prestatie op zich. Hoe heeft Nederland toch eigenlijk zo'n puinhoop kunnen worden? Veel mensen geven Balkenende de schuld,maar hoe kan één man zoveel schade aanrichten? Begrijp me niet verkeerd hoor, Balkenende is niet bepaald mijn favoriete politieke figuur, maar de ministers die in zijn kabinet zaten hebben er ook een flink potje van gemaakt. Waarom zou het CDA opnieuw ons vertrouwen verdienen? Is het geen tijd voor een frisse wind door politiek Nederland?

Stuk voor stuk

Mark Rutte, minister-president en minister van Algemene Zaken gaat u het nu beter doen? U gaat ons land leiden, maar gaat u het ook weer laten lijden? Want als we naar u luisteren dan lijkt het heel simpel te liggen, maar ik denk dat te veel mensen zo blij zijn dat u Balkenende niet bent dat ze alles aannemen wat u zegt. En u weet daar handig op in te spelen.

Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en viceminister-president. U gaat Rutte vervangen als hij het niet meer aankan, maar kunt u het zelf eigenlijk wel aan? Hoewel het natuurlijk absoluut bewonderenswaardig is dat u een poging doet, maar ik denk niet dat het lukt Nederland er economisch weer bovenop te helpen. En dat u in Limburg geboren bent betekent niet automatisch dat u weet wat er  in het hoofd van de boeren van Nederland omgaat.

Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken. "Voor mij is buitenland ook binnenland en binnenland ook buitenland." Wat wil dat zeggen? Wij wachten in spanning af.

Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken. U gaat onze grondwet bewaren. Maar gaat u ook zorgen dat deze wordt opgevolgd? Of laat u over zich heen lopen zoals uw voorgangers hebben gedaan?

Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel. Gefeliciteerd met u benoeming. Nederland wacht af wanneer u eerste ruzie met Wilders een feit is.

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie. U moet Nederland veiliger maken, en u bent vast van plan om te slagen. Meer blauw op straat, lik op stuk, zoals u het noemt, naar de criminaliteit in Nederland toe. Hoe wilt u dat gaan doen? Is daar geld voor en zijn mensen bereid meer belasting, meer huur, meer aan alles te gaan betalen om een broekie van de politieschool af te plukken en te zeggen: 'Leer maar door in de praktijk!'. Ik denk niet dat Nederland daar nou om zit te springen.

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een afdeling die wel wat peper in z'n reet kan gebruiken. Ik weet helaas uit eigen ervaring dat het Nederlandse onderwijs niet zo geslaagd is als iedereen het doet lijken. U zegt daar hard aan te gaan werken. Hopelijk maakt u het waar.

Jan Kees de Jager, minister van financiën. Met u wil iedereen bevriend zijn, u gaat over het geld. Als ik u op tv zie loopt u altijd met een brede lach. Eens kijken hoe lang u dat kunt volhouden.

Hans Hillen, minister van Defensie. Niet veel over te zeggen. Ik heb wel één tip voor u. Als er defecte computers zijn, laat ze dan eerst volledig vernietigen voor u ze bij de vuilnis zet.

Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus minister van Infrastructuur en Milieu. Ik twijfel er niet aan dat u tegen een stootje kan. U bent vast een evenwichtig persoon, en zal dus waarschijnlijk de goede keuzes wel maken. Dat moet wel met zo'n naam.

Henk Kamp, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. U gaat over alle uitkeringen. Gaat u zich richten op de fraudeurs? Of op de mensen die u echt nodig hebben?

En last but not least, Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. U moet het overgewicht onder de jeugd terug gaan dringen en u mag de beslissingen nemen als er weer een zogenaamde pandemie uitbreekt. Ik hoop dat u ingeënt bent.

Conclusie

Op de website van de Rijksoverheid kun je het gehele kabinet vinden. Ook kun je van de ministers hun CV bekijken, wat ik persoonlijk een leuk detail vind. Toen ik dat laatst zag viel me ietsop. Alle ministers, stuk voor stuk, hebben een hoge opleiding en een indrukwekkende loopbaan. Waarom wordt ons land geleid door mensen die hun hele leven alleen bezig zijn geweest met zo hoog mogelijk te komen? Waar is de gewone mens, met de HAVO-opleiding en een studie Management. Want ik ben van mening dat dat het enige is wat Nederland nodig heeft. Een goed management.

www.rijksoverheid.nl en wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in