Kindermoorden zijn in de VS aan de orde van de dag. Sommige krijgen veel, andere krijgen bijna geen aandacht in de media. Toen in de jaren '90 van de vorige eeuw in Californie een blank en een zwart meisje vermoord werden, was dat verschil heel duidelijk. 

Georgia Lee Moses was een donkerkleurig 12-jarig slachtoffer van moord en verkrachting. Ze werd geboren in Californië, USA, in 1985 en groeide op in een arm eenoudergezin. Haar moeder was, volgens de lokale media, een zwakbegaafde vrouw die een relatie had met een agressieve man. Eind augustus 1997 werd het naakte lichaam van het meisje gevonden naast een oprit van een snelweg. Ze was gewurgd. De moord is nooit opgelost.

Georgia liep soms weg van huis en spijbelde van school, men zegt om uit haar droevige omstandigheden te ontsnappen. Omdat haar ouders niet in staat waren hun kinderen op te voeden, ontfermde Georgia zich over haar jongere zusje, ze werd daardoor gezien als een jonge, tweede moeder. Ze was geliefd bij vriendjes en haar klasgenoten.

Het onderzoek

Het meisje is, vlak voordat ze teruggevonden werd, in de buurt gezien in gezelschap van een man. Of dat haar vader was, is nooit opgehelderd. Ooggetuigen hebben hen in een kleine, witte auto zien rijden, verder gingen de verklaringen niet. Tijdens het moordonderzoek bleek dat de politie en hulpverleningsinstanties slecht werk hebben geleverd. In april en augustus 1997, een paar weken voor haar dood, weigerde de gevolmachtigde Mike M. aanklachten tegen de nieuwe vriend van de moeder op te nemen. Daarnaast was De  Child Protective Service, vergelijkbaar met het Nederlandse Bureau Jeugdzorg, te laks omgegaan met de problemen binnen het gezin. Een ander element van de woede van velen was de minimale en geringschattende berichtgeving in de lokale en regionale media. Volgens velen werden Georgia en haar familie daardoor respectloos neergezet.

Eddie P.

De nieuwe vriend van Georgia's moeder, Eddie, werd een aantal weken voor de moord op Georgia, opgepakt wegens seksueel geweld. Hij was vaker opgepakt wegens kindermisbruik. Het verhaal gaat dat Georgia bang was voor de man en hem haatte.

Polly Klaas

Vier jaar voor de moord op Georgia kreeg een andere moord veel meer media-aandacht. De eveneens 12-jarige Polly Klaas werd in dezelfde buurt dood teruggevonden. Ook zij was gewurgd. De media richtten zich vooral op de moord op Polly, volgens velen, omdat ze blank was. Polly werd gezien als “het kind van Amerika”, terwijl Georgia al snel in de vergetelheid raakte. Haar moord kreeg weinig aandacht, er werden een paar kleine berichtjes in lokale en regionale kranten aan gewijd, terwijl Polly's dood over heel Amerika bekendheid kreeg. De moordenaar van Polly is wel gearresteerd, hij kreeg in 1996 de doodstraf.

Why wasn't God looking?

Tom Waits, de zanger met de rauwe, schorre stem, maakte een nummer over Georgia's lot. Hij vraagt zich in het nummer “Georgia Lee” af waarom God niet keek en niet luisterde. Er zijn verschillende verklaringen voor de tekst van het refrein van het nummer. Volgens één ervan is God een synoniem voor de media: “Why wasn't God watching? Why wasn't God listening?” (Waarom keek God niet, waarom luisterde God niet?) In deze verklaring had God geen aandacht voor het kind. Een andere verklaring is een oud filosofisch-religieuze verklaring. Als God bestaat, waarom laat Hij dan deze dingen gebeuren? In eerste instantie schrapte hij het nummer van de CD Mule Variations (1999) maar onder protest van zijn toen 12-jarige dochter zette hij het er toch op. 

Monument

Op de plek waar Georgia is gevonden, werd een monument opgericht. In het gras, aan de voet van de bomen waar het lichaam lag, werden een houten cirkel met daarop een standbeeld gezet. Een ijzeren sculptuur dat een engel voorstelde, stond ernaast. In november 2012 is het monument van Georgia verplaatst. Het wegenstelsel van de snelweg werd gewijzigd. Het staat nu in de buurt van het nieuwe monument van Polly. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in