En dan zit je alweer midden in de winterstop van voetbaljaargang 2012-2013 in de eredivisie. Het was weer een enerverende eerste helft met de nodige ups and downs en verassingen.

Als winterkampioen mogen we PSV feliciteren. Maar wat ging het af en toe moeilijk zeg. Ze zijn weer tegen een paar zeperds aangelopen. Het verbaasd me echt dat dit team met zoveel kwaliteit in de gelederen nog steeds zo stroef voetbalt. In mijn ogen moet daar meer uit te halen zijn met spelers als Mertens, Narsingh en Lens die toch zoveel flair in hun spel kunnen leggen.

En wat te denken van een middenveld met Strootman en van Bommel, eventueel Toivonen daar nog bij. Deze laatste is overigens al een tijdje uit te running zoals u ongetwijfeld weet.

De zwakte zit zoals al jaren in de achterhoede. Hier laat men veel steken vallen.

De achterhoede is niet alleen in Eindhoven een probleem. Ook in Amsterdam is de defensie niet bepaald waterdicht. En ook hier schuttert de laatste linie met enige regelmaat. Wie herinnert zich niet de terugspeelbal van Van Rhijn op Vermeer?

Ajax is echter wel dichter bij de top geslopen voor de winterstop als voorgaande 2 jaargangen. Toen moest de latere kampioen een behoorlijke achterstand wegwerken na de onderbreking. De klus lijkt deze keer op papier in elk geval makkelijker maar misschien daarom juist wel verraderlijker.

Bij Twente hebben ze juist meer een spitsenprobleem. De twee aankopen Bulykin en Castaignos zouden toch garant moeten staan voor wat meer doelpunten als dat er nu op hun namen staan. Het wil echter niet zo vlotten met deze twee punt aanvallers.

Het meeste gevaar bij Twente moet komen van de zijkanten, van Chadli en Tadic. Tadic laat met enige regelmaat zien een goede versterking te zijn, maar dan met name in het samenspel met Chadli. Als Chadli niet beschikbaar is heeft Twente toch een probleem. Wellicht toch Djuricic maar proberen te halen in de winterstop? Ik zeg doen.

In een eerdere voorspelling heb ik gezegd dat Vitesse hoogstens een zevende plaats gaat halen en Utrecht geen rol van betekenis zal spelen. Bij beide clubs zit ik er vooralsnog behoorlijk naast.

Dan hebben we nog Heracles. Zij zijn wat moeizaam begonnen maar uiteindelijk redelijk opgekrabbeld met gaandeweg steeds aanvallender risicovoller voetbal. Deze manier van spelen heeft hen veel lof opgeleverd, maar ook een zeperd uit bij PSV.

Zwolle legt verrassend leuke partijen op de mat waarin het af en toe niet krijgt wat het eigenlijk verdient. Maar dan zie je toch net even dat verschil in kwaliteit en eredivisie ervaring terug. Het zou leuk zijn als hun manier van spelen nog de nodige punten op zou leveren in het restant van deze competitie.

NAC moet serieus op gaan passen. Het staat er slecht voor en eerlijk gezegd zie ik nog geen mogelijkheden tot verbetering bij deze in zwaar financieel weer verkerende club. Als daar Gudelj niet mee doet hangt het hele team van los zand aan elkaar. Deze Gudelj staat overigens ook in de belangstelling van Twente.

Bij NAC zal er echt een kwaliteitsimpuls moeten komen, maar geld om iets te doen is er niet. Wellicht dat er met de nodige creatieviteit en handelingssnelheid iets gedaan kan worden.

voetbalprimeur
vi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in