De Bermudadriehoek ligt in de Atlantische Oceaan tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico. In deze denkbeeldige driehoek verdwijnen al eeuwen lang vliegtuigen en schepen, zonder dat iemand weet hoe dat kan.
De driehoek
Rond 1500 werd de Bermudadriehoek ontdekt door de Spaanse kapitein Juan de Bermudez. Tientallen schepen en vliegtuigen stortten hier plotseling neer of zonken. Er zijn vele verklaringen voor bedacht, de een nog onwaarschijnlijker dan de ander. Zo denken mensen aan ufo’s, zeemonsters en orkanen. Toch is er in de loop der jaren ook een aantal theorieën bedacht die wel eens echt waar zouden kunnen zijn.
Elektromagnetische effecten
Volgens sommige mensen hebben de verdwijningen in de Bermudadriehoek te maken met elektromagnetische effecten. In de driehoek wijst het kompas zowel naar het magnetische noorden als het echte noorden. Hierdoor zouden piloten en schippers in de war kunnen raken. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit verschijnsel bekend is, dus piloten en schippers zouden hier niet echt verrast om hoeven te zijn. Dit verklaard uiteraard ook nog niet hoe de schepen en vliegtuigen verdwijnen.
Het weer
Het gebied van de Bermudadriehoek is een van de meest stormachtige gebieden van de wereld. Hierdoor is het gevaarlijk om te vliegen of te varen in deze regio. De stormen en onweersbuien kunnen echter al ver te voren worden opgemerkt en zullen nooit plotseling opkomen. Het is daardoor niet heel waarschijnlijk dat zo veel vliegtuigen en schepen zijn verongelukt in de storm.
Methaan
De theorie met methaan gasbellen komt misschien wel het dichtst bij de werkelijkheid. In de zee zitten grote hoeveelheden methaan die soms kunnen ontsnappen. Wanneer methaan naar het wateroppervlak stijgt, neemt de draagkracht van het water af. Schepen zullen dan binnen zeer korte tijd zinken, zelfs voor ze ook maar alarm kunnen slaan. Bovendien zullen ze het niet van te voren aan zien komen, omdat je niet door hebt dat er veel methaan in het water zit. Methaan kan ook nog verder opstijgen waardoor vliegtuigen tegen een methaanwolk aanvliegen. Hierdoor wordt de verbranding in de motoren verstoord. Ook kan het methaan makkelijk ontbranden. Hierdoor is het mogelijk dat het vliegtuig neerstort.
Bestaat de Bermudadriehoek wel?
Toch zijn er ook mensen die zeggen dat er helemaal niks bijzonders bij de Bermudadriehoek aan de hand is. Het gebied van de driehoek is namelijk een van de drukste vervoersgebieden van de wereld. In een gebied waar zoveel vliegtuigen vliegen en schepen varen gaat ook veel vaker wat fout. Toch blijven we de Bermudadriekhoek fascinerend vinden. Er zijn dan ook meerdere televisieprogramma's en films aan gewijd, zoals het programma Mission Unfindable van BNN met onze eigen Katja Schuurman.
http://library.thinkquest.org/18435/NL%20pag/Bg%20NL.htm