Runen zijn zeer oude schrifttekens: de waarschijnlijke oorsprong ligt in de Alpenregio, plusminus tweehonderd jaar voor onze jaartelling. De Runen vormen een alfabet waarvan de tekens zowel een letter, als één of meer begrippen kunnen vertegenwoordigen. In eerste instantie werden de Runen gebruikt voor magie en voorspelling, daarna ook voor dagelijks gebruik in zaken en verslagen.

Levensgevaarlijk

Zelfs de kerk heeft Runeninscripties in doopvonten en op kruisen laten plaatsen, maar in de zeventiende eeuw kon je de doodstraf krijgen voor het in je bezit hebben van Runen – tenminste als je op IJsland woonde.

Archeologie

In Scandinavië, maar ook door Germaanse en Angelsaksische volkeren werden Runen inscripties op wapens, brieven en grafstenen enzovoorts gezet om de drager ervan te beschermen of te helpen. Er zijn archeologische vondsten van Runische rotsinscripties in Scandinavië (Hällristningar gedateerd rond het jaar zestienhonderd) en een complete Futhark, stammend uit de vroege vijfde eeuw, is gevonden in Kylver op het Zweedse eiland Gotland. In Breze (bij Sarajevo) is een stenen zuil gevonden met negentien Runen van de oude Futhark. Uit Zweden komt ook een gestempelde gouden talisman, een zgn. bracteaat, waarop een bijna complete reeks te zien is.

Vergeten

De Runen zijn onder andere in onbruik geraakt door de populariteit van het Latijnse schrift dat in het Westen wordt gebruikt. De Tweede Wereldoorlog heeft de populariteit van de Runen ook niet geholpen, omdat o.a. de Duitse SS Runen gebruikte; dit heeft de Runen geen goed gedaan. De geschiedenis van de Runen heeft echter een veel grotere en ruimere reikwijdte dan onze recentste historie.

Betekenis van het woord

Het woord Rune stamt van het Noorse woord “Runar” dat magisch teken of signaal betekent: Het woord is ook verwant het Modern Duitse “Raunen” (fluisteren), het Oud Duitse woord “Runa”” (geheimhouding) en het Ierse woord “rùn”(geheim).

Hoe weten we de betekenis van de Runen

Omdat er oude (elfde eeuw) Angelsaksische Runengedichten bekend zijn waarin de betekenissen van de Runen werden vermeld, weten we nu nog wat ze betekenen.

Runen als orakel

Runen kunnen de toekomst niet voorspellen, het zijn tenslotte maar aardse stukjes materiaal, voorzien van schrifttekens. Runen kunnen middels raadplegingen (ook wel duidingen genoemd) ‘waarschijnlijke tendensen’ aangeven die zijn gebaseerd op de omstandigheden die gelden ten tijde van de interpretatie; je kunt er dus de mogelijkheden van de toekomst mee verkennen maar je maakt je eigen keuzes! Runen vormen zodoende een orakel, net als bijvoorbeeld de Tarot en de I –Tjing. Alle orakels worden ‘gestuurd’ door het ‘hogere zelf’. Orakels zoals runen nemen nooit de verantwoording van je keuzes voor de toekomst over, maar richten de aandacht op de innerlijke keuzemogelijkheden. Hoe nauwkeuriger de vraag die je aan de Runen stelt, des te nauwkeuriger het antwoord dat je krijgt. Met de Runen kan je focussen op alle aspecten van je leven zodat je de kansen op veranderingen kunt herkennen.

Runen als Amulet

Runen kunnen ook als magisch amulet worden gebruikt en kunnen daartoe naar wens en naar gelang de behoefte, “opgeladen” worden. Die mate van oplading en de afname ervan kan worden gecontroleerd met een pendel.

Runen maken

Om Runen te kunnen gebruiken kan je een setje in de winkel kopen, maar je kunt ze ook vrij makkelijk zelf maken. Dat is eigenlijk beter omdat er dan een stukje van je persoonlijkheid in wordt gelegd. De Runentekens kunnen worden gekerfd, gebrand, geschilderd, getekend of geschreven op steentjes, papiertjes of (houten) schijfjes zodat je ze als orakel kunt gebruiken.

Je kunt ze ook van klei maken en tenslotte bakken en lakken. Om een gebruiksvoorwerp magische eigenschappen te geven kan je ze ook daarop  aanbrengen.

Respect en liefde voor de Runen

Runen hebben zoals gezegd een lange historie. Het is Europees cultureel erfgoed. Wellicht heeft één van onze voorouders er mee gewerkt. Runen vormen een oud en krachtig magisch orakel en verdienen –niet alleen daarom- een respectvolle benadering.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in