Het aantal veertigplussers in Nederland dat, eenmaal ontslagen, niet meer aan werk kan komen is onrustbarend toegenomen. De maatregel om de pensioenleeftijd te verhogen is daarom onzinnig en ondoordacht.

Logisch

Met een stijgende levensverwachting voor zowel mannen als vrouwen is het op zich geen vreemd idee om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van vijfenzestig jaar naar zevenenzestig jaar. Ik denk dat veel mensen daar wel begrip voor kunnen opbrengen.

Gezondheid

Een stijgende levensverwachting impliceert echter niet automatisch dat de ouder wordende mens gezond blijft. Op zich is gezondheid een gegeven waar men weinig invloed op kan uitoefenen. Een nauwelijks onderkend feit is echter dat de gezondheidsproblemen bij ouderen vaak beginnen in de jeugd. Elk ongezond gedrag komt als het ware in een soort grote rekenformule terecht en naarmate je ouder wordt krijg je de uitkomst gepresenteerd. Jammer genoeg kom je daar ook pas achter als je ouder wordt.

Selectieprocedures

Het is daarom niet raar dat, als er banen te vergeven zijn, deze vooral aan mensen tot veertig jaar worden gegund. Als je eenmaal boven de veertig bent en je raakt om wat voor reden dan ook zonder werk, is het hondsmoeilijk om nog een baan te vinden.

Vele mannen en vrouwen met uitstekende achtergronden, werkervaring, optimisme, inzet en een proactieve werkhouding worden domweg niet voor een vacature uitgenodigd omdat ze te oud zouden zijn. Alsof ze al totaal versleten zijn.

Beleid

Tijdens een werkgeversbijeenkomst in 2009 in een sociale werkplaats te Oosterhout (Noord Brabant) zei de voorzitter van een regionale werkgeversorganisatie die ik hier letterlijk citeer "dat mensen boven de vijfenveertig niet meer interessant zijn voor de arbeidsmarkt". Door de aanwezigen werd hartelijk gelachen en vervolgens werd er door één van de aanwezigen geroepen dat "veertig al te oud is." Er werd weer hartelijk gelachen. U kunt natuurlijk wel raden dat geen van de aanwezigen de leeftijd van veertig al had bereikt, behoudens de schrijver dezes.

Drama in meerdere bedrijven

Werkgevers, UWV en het CBS zijn van deze feiten beslist op de hoogte maar er wordt een toneelspel, zeg maar een drama, in vele bedrijven over opgevoerd. U mag dit zowel letterlijk als figuurlijk opvatten. Zodra men de veertig is gepasseerd begint het management de werknemers in toenemende mate 'naar buiten te pushen' omdat ze anders zelf mogen vertrekken. Niet dat het management zelf overigens aan deze maatregelen ontkomt.

Besparing is geen besparing

Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd mag op termijn misschien een besparing voor de pensioenreserves inhouden, maar daar zal een stijging van het aantal ww- en bijstandsuitkeringen tegenover moeten worden gezet. Laat het CBS dát maar eens uitrekenen!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in