Wie zijn eerste stappen zet in buikdans zal zich waarschijnlijk eerst laten inspireren door de typisch Oriëntaalse stijl. Zoekresultaten op YouTube leiden dan ook in eerste instantie op sierlijk bewegende dames in turkooizen, gele of roze outfits. Maar enkele muisklikken later kom je in je zoektocht dan onvermijdelijk uit op een dame die vergeleken met haar turkooizen collega’s behoorlijk uit de toon valt. Het is Rachel Brice.

Rachel Brice is beroemd! Al valt dat ook te relativeren, ze is razend populair in buikdanskringen, maar daarbuiten is ze veel minder bekend. Dus, wie is deze dame precies en waarom is ze zo’n bron van inspiratie voor andere dansers?

Jeugdjaren

Daarvoor gaan we terug naar 1972, toen ze in San Francisco geboren werd. Naar eigen zeggen kwam ze uit een streek waar meisjes er perfect moesten uitzien, met een slank lichaam en modieuze kledij. Op een dag zag ze het optreden van een buikdanseres met een ronduit vol figuur. Ze was prachtig gekleed en opgemaakt en zag er vreselijk zelfverzekerd uit. Terwijl ze danste keek ze het publiek recht in de ogen met een blik van “Het kan me werkelijk niets schelen wat je van me denkt”. Het trof de jonge Rachel Brice zo, dat ze zich toen al voornam ook zoiets te doen.

Het begin

Toch kwam het er niet meteen van. Pas in 1988, na het zien van een optreden van Rahib’Ru, begon ze echt met buikdans. Toen al wist Brice goed wat ze wilde, want in 1999 ging ze dans studeren met de bedoeling om van dans haar beroep te maken. Vooral de toen vrij nieuwe vorm van buikdans “Tribal Fusion Style Bellydance” interesseerde haar. Dit is een dansstijl waarbij invloeden uit de traditionele buikdans gecombineerd worden met andere dansstijlen zoals Flamenco, Indische Tempeldans en Afrikaanse dans. Rachel Brice voegde hier haar eigen stijl aan toe, die sterk geïnspireerd is op oude films.

Bellydance Superstars

In 2003 werd ze ontdekt door Miles Copeland die haar introduceerde bij de Bellydance Superstars. Dit bleek voor haar een goed klimaat om zich verder te blijven ontplooien. De dans van Brice valt op door haar stijl maar ook – en misschien vooral – door techniek. Ze lijkt ieder spiertje van haar lichaam te beheersen en is in staat om elke beweging tot in de puntjes af te werken. Typisch in Tribal Fusion Style Bellydance zijn de “isolaties”, ieder onderdeel van het lichaam moet afzonderlijk kunnen bewegen. Zo zullen heupen en borst nooit samen bewegen maar altijd apart. Het is heel onnatuurlijk om dit soort van bewegingen te maken, de volledige beheersing hiervan vraagt dan ook om veel doorzettingsvermogen. Dagelijkse oefening en een ijzeren discipline zijn echt een must. Brice vangt dit op door, naast buikdans, ook aan yoga te doen.

Haar stijl

Laten we het zeker ook hebben over haar stijl. Geïnspireerd door oude films lijkt ze inderdaad weggelopen uit een film uit de jaren ’40. Ze heeft iets enigmatisch en verstilds en zet haar blik kracht bij met smokey eyes en een stel flinke valse wimpers. Zoals gebruikelijk in Tribal Fusion Style Bellydance is ook haar kledij etnisch geïnspireerd met zware zilveren riemen, armbanden, kettingen en oorsieraden. Haar haartooi is een vlechtwerk van eigen haar, valse stukjes, bloemen en ook hier zien we zilveren juwelen.

Verdere ontwikkeling

Na jarenlang dansen bij de Bellydance Superstars heeft ze nu haar eigen formatie “The Indigo Bellydance Company” waarin ze, samen met Mardi Love en Zoë Jakes, choreografieën brengt die het midden houden tussen buikdans en cabaret. Helemaal in vintagestijl, gekruid met een flinke dosis humor. Nog steeds wordt Brice door haar fans gezien als een Tribal Godin, maar omdat haar stijl voortdurend in beweging is, zou dit zeker nog kunnen veranderen.


www.rachelbrice.com; www.wikipedia.com; ; www.youtube.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in