De rode ogen na een dagje zwemmen worden veroorzaakt door het chloor in het zwembadwater, toch? Metro beweert dat urine de veroorzaker is. Is dat dan de waarheid? Het is onderzocht.

Ja het staat er echt: urine. Sporen van deze ongewenste stof in het zwembad proberen we kosten wat kost te vermijden met goed zwembad onderhoud. Daar heb je chloor voor nodig. Altijd is ons geleerd dat de rode ogen na een dagje lekker zwemmen door het chloor in het zwembad veroorzaakt waren. Maar is dat wel zo? Volgens gratis krant Metro is het juiste de urine die zorgt voor de rode ogen. 
 
Bron
 
De Metro heeft het verhaal indirect van de CDC. Dat is een Amerikaanse overheidsinstantie die onderzoek doet naar ziekten, de veroorzakers ervan en de behandeling. Het nieuws verspreidde snel en is via Engeland zo naar ons land gevlogen. Een professor van het CDC heeft ontdekt dat de moleculen in chloor zich hechtten aan ongewenste stoffen in het zwemwater zoals zweet en chloor. Door deze hechting ontstaan chemische stoffen die schadelijk zijn voor ons lichaam. Vooral onze ogen kunnen niet tegen deze stoffen en gaan irriteren. Dan worden ze rood. 
 
Een Nederlandse toxicoloog heeft het nieuws nu bevestigd: het is de combinatie van chloor en urine die de rode ogen veroorzaakt. Stoffen als urine en zweet zijn op zichzelf namelijk niet schadelijk voor ons lichaam. Anders zouden we de hele dag met een jeukende huid rondlopen. Door het toegevoegde chloor gaan de stoffen met elkaar een chemische reactie aan die schadelijk is voor de huid en ogen. Deze chemicaliën zorgen er ook voor dat het zwembad die typische geur krijgt.
 
Geen chloor?
 
Moeten we dan maar geen chloor meer gebruiken in het zwembad? Dat is volgens experts nou ook weer niet de oplossing. Chloor is nodig om het zwemwater te desinfecteren van al die lichaamsvloeistoffen. Het is immers ook geen fijn idee dat we in elkaars urine en zweet zwemmen. Het is wel erg van belang dat het zwembadwater goed in de gaten gehouden wordt. Een teveel aan chloor is namelijk ook niet erg goed voor de gezondheid. Overigens denken ook veel mensen dat de rode ogen veroorzaakt worden door een teveel aan chloor in het zwembadwater. Die fabel kunnen we dus nu in elk geval wel oplossen aangezien de zwembaden in Nederland zo goed gecontroleerd worden dat een teveel aan chloor bijna nooit voorkomt. 
 
Zwembadwater heeft veel aandacht nodig. Of het veilig is om in het water te zwemmen ligt aan meerdere factoren. Bijvoorbeeld aan de hoeveelheid chloor, de zuurgraad en de pH waarde van het water. Wanner je zelf een zwembad hebt dien je die waarden dus goed in de gaten te houden.
 
Feit of fabel?
 
Is het nu bewezen dat urine de rode ogen veroorzaakt? Deels. Het is namelijk de chemische reactie die de rode ogen veroorzaakt. Daarvoor heb je toch echt beide componenten nodig: urine én chloor. Helaas is er nog geen oplossing om een van de componenten voorgoed uit het zwembad te verbannen. Je moet je ook vooral geen zorgen maken als je de volgende keer een plons wilt wagen in een Nederlands zwembad. Het zwemwater wordt hier namelijk erg goed gecontroleerd. Zijn we daarover ten minste gerustgesteld….

http://www.nrc.nl/next/van/2015/juni/23/urine-en-niet-chloor-zorgt-voor-rode-ogen-in-he-1506611

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in