Een paar eeuwen terug was het niet uitzonderlijk als men zich soms 'maar' één keer per week waste. En kleren konden makkelijk een hele tijd gedragen worden. Niemand zeurde over twee keer per dag tandenpoetsen, haren wassen of deodorant opspuiten. En waren we toen nu echt zoveel ongelukkiger?

Natuurlijk is het niet verkeerd dat onze hygiëne wel wat is verbeterd. De kans op ziektes is verminderd en we leven langer, maar zijn we niet een beetje doorgeslagen met dat idee?

Commercie

Tegenwoordig staat het reclameblok er bol van. De ene bodylotion na de andere wordt aangeprijsd en niet veel later komen er ook nog eens drie parfummerken voorbij. Het is dan ook niet gek dat de commercie jaarlijks bakken met geld verdient aan de handel in reinheidsgoederen.  

Naar mijn mening worden we niet beter van al deze reclames en duizenden goederen. We kopen misschien vandaag een transparante deodorant, maar morgen is er alweer een op de markt gebracht die het zweten zelfs zou verminderen. Had ook maar iemand hier echt aan gedacht voor het beschikbaar was?

Doorgeslagen

Wanneer we het eerst al vies vonden dat we stonken, werd het naarmate ook vies om te zweten (terwijl dit toch een heel natuurlijk proces is) en is het zelfs nu zo dat het haast vreemd is als iemand na het sporten naar zweet ruikt.
Wij mensen gaan steeds verder met ons reinheidsideaal en beginnen zelfs leuke dingen van het leven over te gaan slaan omdat het ons vies zou kunnen maken. Jammer van de wandelingen, het zwemmen in de zee en nog ongetwijfeld honderden andere leuke dingen.
Willen wij liever de helft van ons leven voorbij zien gaan zonder iets leuks te kunnen doen in angst om vies te worden? Willen wij liever een kans om nieuwe vrienden te maken voorbij zien gaan omdat we dat nieuwe parfum toevallig niet op hebben gedaan?
En besteden we liever een paar honderd euro aan onnatuurlijk witte tanden, dan aan een leuke vakantie met de familie? Sparen we liever ons geld voor een duur huidproduct, dan voor iets waar we daadwerkelijk plezier van hebben?
Dan vind ik dat ik toch met recht aan iedereen (en dan met name de commercie) mag vragen waar wij in hemelsnaam mee bezig zijn. Dan vind ik dat iedereen zich toch wel eens mag afvragen waar het heen gaat.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in