Het is een probleem dat al vele jaren aansleept: de oplichterij door valse agenten. Criminelen vermommen zich als agent en onder het mom van "een controle" raken ze in huizen binnen. De politie doet haar best om mensen in te lichten via haar eigen website, maar er kan niet genoeg aandacht zijn voor dit thema.

Werkwijze

Misdadigers gaan steeds creatiever te werk. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zich vermommen als hun ultieme tegenovergestelde, de agent. En dat is nog niet zo dom . Mensen hebben altijd al gezaghebbende agenten gerespecteerd en (soms blindelings) gehoorzaamd, daar maken deze criminelen misbruik van. In een uniform, dat in de meeste carnavalwinkels wel verkrijgbaar is, bellen ze aan bij nietsvermoedende mensen. Vaak worden oudere, alleenstaande vrouwen geviseerd, omdat zij de minste weerstand zullen bieden en het goedgelovigst zijn. Wanneer de bewoner een agent voor de deur ziet staan, aarzelt hij zelden om te openen. Als de "agent" dan vraagt om binnen te komen, gehoorzamen de meesten mensen meteen. En dan is het kwaad geschied. Bij de brutale aanpak wordt de bewoner overmeesterd en het huis geplunderd. De subtielere aanpak houdt in dat men bij het rondkijken in het huis spullen meeneemt. Hoe dan ook wordt men opgelicht.

Hoe te herkennen?

Op de website van de politie kun je een uitgebreide beschrijving vinden met tips om valse agenten te herkennen, het is dan ook ten zeerste aangeraden deze te bekijken. Bekijk ook eens grondig het uniform op de website. Met dit beeld in het achterhoofd, is het gemakkelijker om een écht uniform te onderscheiden van een carnavalspak. Een kijkgaatje in de deur of een veiligheidsketting om de deur op een kiertje te zetten, is altijd handig voor het eerste contact. Vraag ook altijd het legitimatiebewijs. Een agent mag dit NOOIT weigeren! Bekijk de voor- en achterkant. Vraag ook gerust het bureau waarvoor hij werkt en eventueel het telefoonnummer, indien hij aarzelt, is dat echt niet normaal. Bij enige twijfel, laat de persoon/personen in geen geval binnen, bel het noodnummer en vraag of er een interventie aan jouw adres gepland is. De mensen aan de andere kant van de lijn zullen zeker bereid zijn je te helpen.

Als je ze dan toch binnenlaat, laat ze dan zeker nooit zonder toezicht. Doe ook de deur op slot na het binnenkomen, om te voorkomen dat een kompaan je huis binnendringt. Indien men vraagt om te bellen, noteer dan het nummer. Een echte agent zal je ook nooit vragen waar je waardevolle spullen liggen, of om een kijkje te nemen in je portefeuille.

Goede gewoonte

Een van de beste gewoonten die je kunt aannemen, is om een goed contact te houden met buren en omwonenden. Op die manier heeft je huis een extra beveiliging. Als ze iets verdacht zien, kunnen zij het snelste ingrijpen. Het is ook altijd handig om te doen blijken dat je niet alleen thuis bent, zelfs al is dat in realiteit wél zo.

 http://www.polfed-fedpol.be/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in