Heb je in de lente meer zin in sex? Moet je gezond eten voor je libido? De naakte waarheid over onze seksuele opwinding.

Een paar wijntjes versterken haar verlangen naar een vrijpartij, en bij hem neemt de lust daardoor juist af. In de ochtend hebben we dubbel zoveel testosteron in ons bloed als in de avond, vandaar dat we vaak liever in de ochtend vrijen.

Heb je in de lente meer zin in sex?

In de lente hebben we juist minder zin in sex. Dat hangt samen met het hormoon testosteron dat ons libido stuurt. Testosteron staat vooral bekend als het mannelijk geslachtshormoon, maar bij vrouwen vormt het net zo goed de thermostaat van de lust. Wat de opwinding betreft draait het om de hoeveelheid "vrij" testosteron. De hoeveelheid vrij testosteron schommelt op en neer met de seizoenen: laag in de lente, hoog in de herfst. Het weer speelt ook een rol: zon op je huid vergroot de zin in sex. Toch lentekriebels? Dan heeft dat waarschijnlijk meer met verliefdheid te maken.

Is gezond eten goed voor je libido?

Veel vet vlees en eieren eten maakt dat je meer testosteron produceert. Ook alcohol beïnvloedt de lust. Een vrouw maakt met alcohol meer testosteron aan en verhoogt haar zin in sex. Als hij drinkt krijgt hij juist minder voor elkaar: zijn testosteron gehalte daalt. Dat dikke mannen gemiddeld meer testosteron hebben, heeft weer een andere verklaring. In 2008 werd aan de Universiteit van Gent ontdekt dat de genen die een buikje veroorzaken, ook de testosteronproductie verhogen.

Wanneer bereiken vrouwen hun seksuele piek?

Harde cijfers zijn er niet, omdat de hoeveelheid vrij testosteron bij vrouwen laag is en te veel verschilt per persoon. Sommige vrouwen voelen zich als veertiger seksueler, andere vrouwen weer niet. Of vrouwen dik of slank zijn maakt niet uit. Bepalend is of ze zichzelf seksueel aantrekkelijk vinden. Je kunt je libido dus omhoog of omlaag denken.

Zijn mannen sneller opgewonden dan vrouwen?

Als het wordt gemeten zijn vrouwen even snel opgewonden als mannen. Sterker, vrouwen zijn vaker opgewonden. Dat komt doordat ze gevoeliger zijn voor meer verschillende prikkels. En bij dominante mannen is de hoeveelheid testosteron hoger dan bij niet dominante mannen.

Is sex voor mannen en vrouwen anders?

Onderscheid in seksbeleving is er niet. Verschillen zijn er wel in de fixatie op het hoogtepunt. Hoe meer testosteron, hoe meer men gericht is op het hoogtepunt. Het zijn vaak vrouwen die er zo tegenaan kijken, maar er zijn ook vrouwen die juist wel op lust zijn gericht. En het hangt er ook maar van af hoe laat het is. Vroeg in de ochtend hebben zowel mannen als vrouwen ongeveer dubbel zoveel vrij testosteron in hun bloed als laat op de avond. Vandaar dat we 's ochtends meestal meer zin hebben in seks dan 's avonds.

Psychologie magazine.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in