Een review over het album "Eternal" van de christelijke metalband War Of Ages. Een agressieve band met als doel 'een verschil maken in deze in duisternis gehulde wereld. Deze band staat bekend om zijn expliciete christelijke teksten. De muziek is ruig en agressief, zoals men het niet snel zou verwachten van een christelijke band.

War Of Ages, vaak aangeduid als WOA, is een christelijke metalcore band uit Pennsylvania. Sinds de oprichting in 2002 heeft deze band al vijf albums en één EP uitgebracht. Hun laatste creatie is 'Eternal', door mijzelf persoonlijk beoordeeld als een van de beste metalcore albums in jaren.

Feitelijke informatie

Het album 'Eternal' is uitgebracht door platenmaatschappij Facedown Records op 13 april 2010. De standaard cd-editie bevat tien nummers en heeft een speeltijd van ruim 35 minuten. Het album 'Eternal' debuteerde op plaats 179 in de billboard 200 list (deze lijst bevat de 200 meest verkochte muziekalbums in de Verenigde Staten en komt wekelijks uit. Naast de eigen zanger werkten de zangers Sonny Sandoval (Payable On Death) en Tim Lambesis (As I Lay Dying) als gastzangers mee aan dit album.

Beoordeling van de tekst

War Of Ages heeft vanaf het begin al expliciet christelijke teksten geschreven. War Of Ages wil haar christelijke boodschap overbrengen en ook in dit album is dat duidelijk te zien. Het nummer 'my Resting Place' spreekt het erg duidelijk uit wat de bands overtuiging is: "I will lay down my soul at your feet, God I feel your calling healer, you are my healer". 
Wel moet ik erbij zeggen dat de meeste songteksten minder duidelijk zijn dan dit nummer. Een aantal nummers schreeuwt het uit naar hoe hopeloos deze wereld is. Het nummer 'Collapse'  spreekt over: "We're filled with emptiness, re-living our mistakes, we're reaching for empty dreams". Het einde van dit nummer is duidelijk: "Our death shall set us free".
Nu moet men niet denken dat dit een depressief makende band is, niets is minder waar. War Of Ages probeert via hun muziek en het album 'Eternal' een positieve boodschap aan de wereld kenbaar te maken.

Beoordeling van muziek en zang

Heftig, rauw, agressief en stoer! Dat waren de eerste woorden die in mij opkwamen bij het horen van dit album! Prachtige melodie op de gitaar met harde drums op de achtergrond. Het eerste nummer 'Collapse' begint gelijk al met een prachtige melodie om op te headbangen, mooie zang en een agressief geluid. Het tweede nummer 'desire' begint qua muziek nog verbluffender, een razendsnelle harde intro maakt mij gelijk dol enthousiast. Het vierde nummer is qua melodie wat minder, een beetje eentonig en niet iets bijzonders dat er vanaf straalt. Het einde heeft wel een mooi geluid, maar helaas is dat na vijf seconden over. De gitaren verdienen alle eer in dit album. Mooie solo's in bijv. 'Collapse' en over het algemeen gezien van prachtige kwaliteit. Wat mij zeer verheugde was het tiende en laatste nummer 'Instrumental'. Wat de naam al aangeeft een instrumentaal nummer zonder zang. War Of Ages laat hier zien dat het een band is met kwalitatieve muzikanten. Instrumental is een prachtig nummer vol emotie. Een rustig begin dat steeds meer naar een climax toewerkt. Deze climax komt tot uiting vanaf 1.35 met de prachtige gitaarsolo! Een aanrader voor iedereen die ook maar van muziek houdt!
Nu over naar de zang. Het grootste deel van de tijd is zanger Leroy Hamp aan het growlen/grunten. Opvallend is dat hij ook een ontzettend goede 'normale' stem heeft. Het reffrein van 'Collapse' laat dat heel goed zien! Het is een zanger met goede kwaliteiten in beide vormen van zang. Wat de toevoeging van de gastzangers ben ik niet heel erg tevreden. Tim Lambesis is een grote naam in de metalcore wereld, die hij in het nummer 'desire' ook waar maakt! Sonny Sandoval echter vond ik een matige toevoeging bij het nummer 'Eternal'. Naar mijn smaak niet de gastzanger die bij een band als War Of Ages past.


Mijn mening en conclusie

War Of Ages was voor mij nog een redelijk onbekende band. Getrokken door de positieve reacties die ik van dit album gehoord had, begon ik met het nummer 'Collapse'. Dit album trekt ontzettend, verslavend gewoon. Ook het nummer Instrumental zal mij lang bijblijven. Voor iedere metalcore fan een aanrader, bijna een verplichting om te luisteren! Ook fans van As I Lay Dying zullen dit album waarderen, aangezien er mijns inziens wel enige gelijkenissen tussen zitten. En na het luisteren van dit album? Al hun oudere albums beluisteren!
Dit album heeft op een schaal van 1 tot 10 een 8.5 verdiend, magnifiek!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in