Vanaf het moment dat Hitler aan de macht kwam in 1933, werd het leven voor Joden steeds moeilijker in Duitsland. De ruim 600.000 Joden mochten op veel plekken niet komen en geen ambtelijke functies bekleden. Bovendien verloren zij in 1935 ook nog hun burgerrechten. Op de nacht van 9 op 10 november 1938 liep het helemaal uit de hand. Deze nacht, waarin alle bezittingen van Joden werden vernield, ging de geschiedenis in als de Kristallnacht.

Ernst vom Rath

Op 9 november 1938 werd een groot diner gehouden ter ere van Hitler. Het was precies vijftien jaar geleden dat Hitler een staatsgreep deed. Daarom kwamen Hitler en zijn aanhangers op 9 november bijeen in München. Ook Joseph Goebbels, minister van propaganda, was aanwezig. Voor Goebbels was het echter een spannende avond, want Hitler was niet erg onder de indruk van hem. Hij moest zichzelf op deze avond bewijzen.

Tijdens het diner kreeg Hitler een brief. Hierin stond dat de Duitse diplomaat Ernst vom Rath in Parijs was neergeschoten door een Joodse man. Joseph Goebbels zag zijn kans en vroeg aan Hitler of hij die avond een toespraak mocht houden.

Joseph Goebbels

Nadat Hitler die avond vroeg vertrokken was, begon Goebbels aan zijn toespraak. Hij vertelde dat Vom Rath vermoord was door een Jood. Hij gaf niet alleen Grynszpan de schuld, de man die de moord gepleegd had, maar het hele Jodendom. Alle Joden zouden moeten boeten voor deze moord. Daarom riep hij iedereen op om deze daad niet onbeantwoord te laten. Ook maakte hij duidelijk dat de politie die nacht niet zou ingrijpen.

Politie

De politie kreeg van Joseph Goebbels de opdracht om niet in te grijpen. Wel moesten ze het volk duidelijk maken dat het was toegestaan om Joodse bezittingen te vernielen, maar dat er niet geplunderd mocht worden. Bovendien moest de politie er voor zorgen dat andere bezittingen niet vernield zouden worden. Ook moesten ze zich klaarmaken voor de arrestaties van duizenden Joden.

Kristallnacht

Die nacht gaven veel Duitsers gehoor aan de oproep van Goebbels. Ruim 7.500 winkels werden vernield. Bijna tweehonderd synagogen werden verbrand en huizen van Joden werden verwoest. Ruim zeshonderd Joden raakten ernstig gewond. Ook vielen er veel doden. Vlak na de Kristallnacht werd het aantal doden geschat op ruim negentig. Na de Tweede Wereldoorlog werd duidelijk dat het er meer dan tweehonderd zouden zijn. Ook werden 26.000 Joden gearresteerd.

Gevolgen

De volgende ochtend was de rust teruggekeerd. De straten waren bezaaid met glas van de vernielde gebouwen. Daarom wordt deze nacht de Kristallnacht genoemd. Omdat de Joden dit geweld uitgelokt zouden hebben, kregen zij de schuld van deze nacht. Ze moesten de schade dan ook zelf betalen en bovendien kregen ze een boete opgelegd van een miljard Reichsmark.

De wereld reageerde geschokt op de gebeurtenissen van 9 november, maar deed niks. Nederland wilde neutraal blijven en probeerde bovendien goed met Duitsland om te blijven gaan. Daarom sloot ons land in december de grenzen voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland.

DVD BBC Historisch Wereldnieuws (2005) – Op zoek naar het beloofde land
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in