De laatste paar jaar wordt in Nederland steeds vaker een taakstraf gegeven, in plaats van een celstraf. In de uitzending van het Vara-programma Zembla werden cijfers van het Openbaar Ministerie gepresenteerd, waaruit bleek dat in 2006 de rechter 54 keer een taakstraf bij verkrachting oplegde en 225 keer voor aanranding. Zelf bij moord heeft de rechter een keer een taakstraf opgelegd. Daarom de vraag: Is een taakstraf een goede, nuttige straf, of is de taakstraf veel te mild?
Taakstraf te mild
Voormalig premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende vindt dat jongeren met een taakstraf er nog veel te makkelijk vanaf komen. ‘’Jongeren dienen hun taakstraf zoveel mogelijk in hun eigen buurt te vervullen, waar familie en vrienden wonen. Deze maatregelen zijn gericht op het direct aanpakken van de dader, op zijn portemonnee en in zijn reputatie. Zodat ook de buurt betrokken wordt.’’ Nu worden taakstraffen nog vaak op een anonieme locatie vervuld.
Ook de VVD vindt een taakstraf soms veel te mild. In een interview met de Sp!ts zegt Teeven dat de VVD een wetsvoorstel wil indienen dat er voor zorgt dat jongeren van zestien en zeventien jaar bij een zwaar vergrijp altijd volgens het volwassenenrecht moeten worden berecht. Nu bepaalt de rechter dit nog per geval, en daar is de VVD het niet mee eens. "Rechters brengen zware zaken nog niet genoeg voor de volwassenenrechter. Daar moeten we ze toe dwingen."
Maar de Kinderombudsman denkt dat zwaardere straffen op jonge leeftijd enkel negatief zullen uitpakken, en deze jeugdige pas echt crimineel worden als ze weer op straat komen.
Volgens CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma is een taakstraf in sommige gevallen inderdaad veel te mild. ‘’Te vaak wordt rekening gehouden met verzachtende omstandigheden voor de dader. Maar vooral in zedenzaken moet het leed van het slachtoffer voorop staan.’’ Maar er zijn ook uitzondering. "Een vrouw die na jarenlange mishandeling haar man een klap verkoopt, kun je wellicht een taakstraf geven. Maar in zedenzaken hoort geen taakstraf te worden gegeven,’’ aldus Van Haersma Buma.
Mislukte taakstraffen
Intussen is er ook een aantal taakstraffen die mislukken. In 2006 stuurde de Reclassering 4.057 gestraften terug naar Justitie van de ruim 43.000, omdat er geen land mee te bezeilen viel. Daarnaast kwamen er 4.000 niet opdagen, omdat ze verhuisd, overleden of op een andere manier onvindbaar waren.
Voordelen taakstraf
Maar een taakstraf heeft ook zeker voordelen. Zo kan de gestrafte zich nuttig maken voor de samenleving, hij heeft de samenleving immers ook schade toegebracht. Directeur S. van Gennip van Reclassering Nederland zegt in het artikel Een moordenaar met een taakstraf uit de NRC dat ze met een taakstraf discipline opgelegd krijgen. Volgens Van Gennip zegt het ook helemaal niets dat ex-taakgestraften hun taak niet als straf hebben ervaren. ‘’Ook mensen die een paar maanden in de cel hebben gezeten komen er soms uit met verhalen over de luxe die ze daar binnen aantroffen.’’
Goed voor de maatschappij
De taakstraf is een hele nuttige straf. In plaats van dat je in je cel niks zit te doen, verricht je nuttig werk. Jij brengt schade toe aan de maatschappij, en doet daarom wat terug voor de maatschappij. Een taakstraf levert de maatschappij geld op, terwijl een celstraf de maatschappij geld kost. Aan de ene kant is een taakstraf dus een hele goede straf. Maar aan de andere kant is de taakstraf voor sommige mensen veel te mild.
Sp!ts
www.nrc.nl