Nelson Mandela staat bekend om zijn strijd tegen de apartheid. In 1962 werd Mandela opgepakt en veroordeeld voor terrorisme. Hij kreeg levenslang, maar na 27 jaar gevangenisstraf werd hij vrijgelaten.

Gevangen

Mandela werd veroordeeld wegens het omverwerpen van het apartheidsregime met geweld. Hij kreeg hiervoor levenslang. Een groot deel van zijn straf zat Mandela uit op Robbeneiland, een berucht eiland dat al bijna vierhonderd jaar gebruikt wordt voor gevangenen. Mandela verbleef 25 jaar in deze gevangenis. Daarna werd hij overgezet naar een afgelegen villa waar hij gevangen gehouden werd.

Vrijlating

Op 11 februari 1990, nadat Nelson Mandela ruim 27 jaar vast had gezeten, werd hij vrijgelaten op verzoek van de net gekozen president De Klerk. Op dat moment was Mandela al 71 jaar.

James Gregory was al twintig jaar de bewaker van Nelson Mandela en hij zou de vrijlating regelen. Mandela zou direct na zijn vrijlating een toespraak houden in Kaapstad, waar duizenden mensen op hem stonden te wachten. Ook buiten de gevangenis stonden vierduizend journalisten en aanhangers te wachten tot Mandela naar buiten zou komen. De vrouw van Nelson Mandela zou echter pas een paar uur later bij de gevangenis kunnen zijn, omdat ze helemaal uit Johannesburg moest komen. Nelson Mandela liet duizenden mensen vijf uur lang wachten zodat zijn vrouw bij zijn vrijlating kon zijn.

Om half vier die middag arriveerde Winnie Mandela eindelijk bij de gevangenis. Omdat Gregory had gehoord dat een van de bewakers opdracht had gekregen om Nelson Mandela te vermoorden zodra hij bij de poort verscheen, duurde de vrijlating nog iets langer. Pas nadat alle bewakers hun wapens hadden ingeleverd kon Nelson Mandela veilig naar buiten lopen.

Toespraak

In de auto ging Mandela op weg naar Kaapstad, waar hij de toespraak zou houden. Hier wachtten vijftigduizend mensen op Mandela. Veel mensen waren al door de hitte bezweken en drie mensen kregen zelfs een hartaanval.

Om zeven uur ’s avonds kon Nelson Mandela dan eindelijk beginnen met zijn toespraak. De toespraak van Mandela, die meer dan een uur duurde, was het begin van een nieuw tijdperk.

President

In 1994 werden voor het eerst vrije verkiezingen gehouden. Nelson Mandela werd op zijn 75stepresident van Zuid-Afrika. Mandela wist voor nationale verzoening te zorgen. In 1997 trad hij af als president, hij besloot zichzelf niet meer verkiesbaar te stellen.

DVD BBC Historisch Wereldnieuws (2005) – De strijd voor gelijkheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in