Martin Luther King werd bekend door zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in Amerika. Ook zijn toespraak ’’I have a dream’’ werd wereldwijd bekend. Een jaar later kreeg King de nobelprijs voor de vrede. Ondanks dat Martin Luther King fel tegen geweld was, werd hij in 1968 zelf het slachtoffer van geweld.

Vreedzame mars

Veel zwarte mensen protesteerden in de jaren zestig in Memphis tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Op een gegeven moment liep dit uit de hand en moest de politie gewelddadig ingrijpen. Hierbij vielen 62 doden en tenminste één gewonde. Na dit incident werden protestmarsen verboden in Memphis.

Martin Luther King wilde echter een vreedzame mars organiseren van stakende arbeiders en vertrok daarom op 3 april 1968 naar Memphis. Omdat hij met de dood bedreigd was, werd zijn vliegtuig van te voren goed doorzocht. Er werd echter niks gevonden en dus kon hij zijn reis doorzetten. Omdat protestmarsen verboden waren in Memphis moest er eerst worden onderhandeld. Daarom wachtte Martin Luther King in Lorraine Motel op de uitslag.

James Earl Ray

De moordenaar van King, James Earl Ray, was een bekende misdadiger. Hij had al een aantal keer in de gevangenis gezeten wegens dronkenschap, fraude en een gewapende overval. Op het moment dat King in Memphis arriveerde, was Ray al een tijdje ontsnapt uit de gevangenis. In de krant had hij gelezen dat Martin Luther King in Lorraine Motel logeerde. Hij besloot in het tegenoverliggende motel te overnachten.

James Earl Ray kreeg een kamer in het motel en zocht daar een plek met goed uitzicht op het motel van King. In de badkamer bleek een raam te zitten dat precies uitkeek op de kamer van King. Ray kocht een verrekijker om de motelkamer goed in de gaten te kunnen houden.

De moord

Op 4 april 1968 kreeg Martin Luther King te horen dat zijn vreedzame mars door mocht gaan. Die avond zou hij buitenshuis gaan eten. Vlak voor hij weg zou gaan uit zijn motelkamer, besloot King nog even een frisse neus te halen op het balkon. James Earl Ray benutte deze kans en ging in het bad in de badkamer zitten om goed te kunnen mikken. Met één schot raakte hij King, die neerviel. Op dat moment was Martin Luther King echter nog niet dood. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Drie kwartier later, om kwart voor zeven ’s avonds, overleed Martin Luther King alsnog.

Na de moord

Het nieuws van de moord verspreidde zich snel door heel Amerika. Overal braken rellen uit. Martin Luther King, die zo fel tegen geweld was, zorgde slechts een paar uur na zijn dood voor geweld in het hele land.

James Earl Ray vluchtte meteen na het eerste schot. Hij gooide zijn wapen neer in een portiek. Daarna vluchtte hij met een vals paspoort naar Engeland. Dankzij de vingerafdrukken op het wapen en in de badkuip van het motel werd hij snel gevonden. Eerst bekende hij en kreeg hij levenslang. Later ontkende hij toch weer alles. Hierdoor werd het nooit duidelijk waarom Ray de moord heeft gepleegd en of de moord een samenzwering was.

DVD BCC Historisch Wereldnieuws (2005) – De strijd voor gelijheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in