Het Atomium, een buitengewone stalen en aluminium structuur in Brussel, werd destijds gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel en was eigenlijk bedoeld als tijdelijk bouwwerk. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en een symbool voor België.

Wereldtentoonstelling

Het was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling om het bouwwerk permanent te laten staan. Maar dankzij de populariteit is er besloten om dit bijzondere kunstwerk te laten staan. Na een korte sluiting ging in 2006 het Atomium weer voor publiek open, nadat het gehele bouwwerk uitgebreid opgeknapt en geschuurd was om de oorspronkelijke glans weer terug te krijgen.

Toen de bouw in 1958 gereed kwam, was het Atomium het belangrijkste paviljoen en het icoon van de Expo 58, de Wereldtentoonstelling. De kubusvormige structuur, ontworpen door André Waterkeyn, balanceert op één van de negen bollen en stelt een elementair ijzerkristal voor. Maar een kubus van zo'n gigantische afmeting kon niet alleen op een punt rusten, dus werden drie tweepotige steunen toegevoegd om het ontwerp stabieler te maken.

Het paviljoen symboliseerde de democratische wens om de vrede te bewaren tussen alle volkeren en het geloof in zowel de technische als de wetenschappelijke vooruitgang. Uiteindelijk was het de uitdrukking van de optimistische visie op de toekomst: een nieuwe, moderne en supertechnologische wereld die de mens de kans moest bieden op een beter leven.

De bouw

""Feitelijk is de structuur bijzonder stabiel. Dit komt gedeeltelijk door de enorme betonnen fundering die 454 ton weegt en de 123 palen die 17,4 meter de grond ingaan. Het bouwwerk zelf is gemaakt van stalen buizen. Na drie maanden testen met windtunnels was het duidelijk dat de ingenieurs zich geen zorgen hoefden te maken over de stabiliteit. De gewenste afmetingen leverden in de ontwerpfase ook een probleem op, omdat het Atomium een goede voorstelling moest geven van een atoomstructuur, maar er ook genoeg ruimte moest zijn om haar bezoekers comfortabel en veilig te ontvangen. Dus werd er gekozen voor een compromis tussen de vorm van een ijzermolecuul, de grootte van volwassenen, de verwerking van het publiek en de kosten en uitvoerbaarheid van de constructie.

De bollen

Het bouwwerk bestaat uit 9 bollen, waarvan er eigenlijk 6 openbaar zijn en bezocht kunnen worden. De onderste bol, de drie daarboven, de middelste en de bovenste bol. De rest is voor technische doeleinden in gebruik. Deze 3 bollen zijn niet verticaal ondersteund en zijn gesloten voor publiek. 

  • de basisbol, deze bevat een permanente tentoonstelling
  • de bol met de tijdelijke tentoonstelling
  • de centrale bol; de Bolletjes bar
  • de bovenste bol; restaurant met panorama
  • het minipanorama, deze is op de overloop van de Kinderbol, de Kinderbol zelf is niet toegankelijk

Het Atomium is 102 meter hoog en iedere bol bevat 2 verdiepingen. Alleen de bovenste bol is bereikbaar per lift, de rest van de bollen wordt met trappen en roltrappen bereikt.

Voor meer informatie klikt u hier.

Ook schrijven en geld verdienen bij Todio? Doe met ons mee en meld je hier aan.

www.Atomium.be
www.takeatrip.eu
www.brussel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in