De rastabeweging komt oorspronkelijk uit Jamaica en stamt af uit de tijd 1930. Inmiddels is de rastabeweging verspreid over de hele wereld en heeft het veel aanhangers. Bob Marley heeft hier een grote rol in gespeeld, omdat hij met zijn reggae muziek de ideologie van de rastacultuur bekend heeft gemaakt. Andere reggae artiesten die hier aan bijgedragen hebben zijn onder andere Burning Spear, Eek-A-Mouse, Black Uhuru, Bunny Livingston en Freddy McGregor.

""De geschiedenis van de rastacultuur

De afstammelingen van slaven op Jamaica, waren de eerste rastafarians oftewel rasta’s. Zij werden onderdrukt en stonden onderaan de sociale ladder. Zij hoopten ooit terug te kunnen keren naar Afrika, waar zij vandaan kwamen. Burgerrechtenactivist Marcus Garvey (Amerikaanse origine) opperde dat ooit de dag zou komen van de repatriëring naar Afrika. In 1914 voorspelde Marcus Garvey dat er een zwarte koning zou worden gekroond, die op zou komen voor de zwarte bevolking. Zestien jaar later werd in Ethiopië Ras Tafari Makonnen gekroond tot Keizer Haile Selassie. Haile Selassie was een afstammeling van de Ethiopische koningin van Sheba en de Jeruzalemse koning Salomo.

De kroning maakte op Jamaica grote indruk, omdat het een zwarte man was, waar zowel zwarten als blanken voor knielden. Rastafarians vereren Haile Selassie en zien hem als de reïncarnatie van Jezus. Haile Selassie is ook op Jamaica geweest om zijn fervente aanhangers een warm hart onder de riem te steken, zijn populariteit werd hierdoor alleen maar groter.

In 1975 overleed Haile Selassie, als eerbetoon aan Bob Marley en de hele rastabeweging, liet hij Bob Marley een ring na.

Het geloof van de rastafari

Rasta is een levenswijze , waarbij de Bijbel (Het Oude Testament), de Kabra Nagast (de Bijbel van de Ethiopische Orthodoxe kerk) en geschriften van en over Afrikaanse profeten, de basis vormen.

Volgens het Oude Testament mogen de haren niet geknipt worden, daarom hebben rastafarians dreadlocks. Ook dragen ze dreadlocks omdat het de Leeuw van Juda symboliseert. De Leeuw van Juda wordt afgebeeld in de Nationale vlag van Ethiopië, waar Keizer Haile Selassie vandaan kwam.  

De rastafari’s hebben groot respect voor de natuur. Zij eten het voedsel zo onbewerkt mogelijk en zijn vaak vegetarisch of veganistisch.

Rasta’s gaan niet naar begrafenissen, omdat zij iedere associatie met de dood vermijden.

De rastabeweging versus cannabis

Net als bij het Jodendom knippen rasta’s hun haren niet en doen ze aan Sabat. Tijdens de Sabat komen de rastafarians samen om te discussiëren en te mediteren onder invloed van cannabis. Het gebruik van cannabis tijdens meditatiesessies doen zij volgens een citaat uit de bijbel: “He causeth to grow grass for the cattle, and herb for the service of man, so he can bring food out of the earth”. De vertaling hiervan is: “Hij maakt gras voor het vee en het kruid om de mens te dienen, zodat hij voedsel uit de grond kan krijgen”.

Cannabis wordt in Jamaica Ganja genoemd, dit is de Indiase vertaling van cannabis, waarschijnlijk hebben de Indiërs de cannabisplant meegenomen naar Jamaica toen zij zich daar vestigden. Ganja is op Jamaica illegaal, omdat de Amerikanen een aardige vinger in de pap hebben met betrekking tot de beleidvoering. Desondanks wordt het wel gedoogd, omdat het bij de cultuur hoort.

Termen en kleuren van de rasta’s

Veel mensen weten niet wat de rastafarians bedoelen met bepaalde termen. Tevens rijst vaak de vraag wat de kleuren rood, geel en groen inhoudt.

  • God noemen zij Jah, dit is afgeleid van Jehova, wat God betekent in het Hebreeuws.
  • Zion is het beloofde land (Ethiopië).
  • Ras is een titel zoals Sir of Lord, die door rasta’s gedragen wordt.
  • Met Babylon bedoelen rastafarians het bedorven land.
  • Ital food is eten wat geen toevoegingen zoals zout bevat.
  • Een rastafarian wordt vaak skyman genoemd, omdat een rasta vaak high in the sky is.
  • Ganja is cannabis, rasta’s zien het als het heilige gras die voor een diepere geloofsbelijdenis zorgt. Marihuana wordt door de Jamaicanen met mate gebruikt, zoals de Fransen met mate wijn nuttigen.
  • Met Exodus bedoelen zij de uittocht uit Babylon en de bevrijding .

Rasta’s kleden zich vaak in de kleuren rood, geel en groen. De kleuren hebben een betekenis. Rood staat voor het bloedvergieten ten tijde van de slavernij ten behoeve van de vrijheid. Geel staat voor goud en rijkdom en groen staat voor vruchtbaarheid.

www.bobmarley.com
www.wikipedia.org
www.jamaicaforum.com
www.dutchrasta.suddenlaunch.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in