Bijna elke ouder herkent het wel: je kind wordt af en toe gepest op school. Soms gaan die pesterijen gewoon over. Soms gaat het van kwaad tot erger. Je kind is onzeker en durft niet van zich af te bijten. De leraar of lerares stelt sova training voor.
Onzekerheid
Het doel van een sova training is het kind zekerder te maken van zichzelf. Hoe staat het in de wereld? Hoe kijkt hij of zij naar zichzelf? Hoe kijkt hij of zij naar anderen? Is hij of zij tevreden met hoe hij is? In de training komen al deze zaken aan bod. Bij kleine kinderen wordt dit vooral op speelse manier besproken. Dit kan in een rollenspel, maar ook met poppen gebeuren. Wanneer het programma van een dergelijke training wordt uitgelegd, wordt je als ouder zijnde meteen enthousiast. De theorie is zo uitgewerkt dat falen bijna onmogelijk lijkt. Toch blijkt de praktijk anders dan verwacht.
Dat is niet aardig
Als een kind geduwd wordt of geslagen wordt het tijdens de training geleerd op ferme manier te zeggen: dat is niet aardig van je. Het zou dan duidelijk moeten zijn voor de tegenpartij dat het geduwde of geslagen kind het duwen of slaan niet prettig vindt. Is dit een reden voor de pester om te stoppen? In theorie wel, maar in praktijk niet. Uiteraard houden ze daar bij de sova training ook rekening mee. Een pester zal niet meteen stoppen met pesten als de gepeste zegt dat hij of zij het niet aardig van hem vindt. De gepeste zou zijn zin drie keer moeten herhalen met steeds fermere stem. En als het dan nog niet ophoudt? Het antwoord: Tja.
Zeg iets liefs tegen elkaar
Sova trainingen worden op basisscholen in kleine groepjes gehouden. Vaak zijn dit tien bijeenkomsten van een tot anderhalf uur. Als het groepje bij elkaar is worden er verschillende situaties gecreëerd. In een van die situaties worden de kinderen opgedragen iets liefs tegen elkaar te zeggen. Als een ander kind zegt: je bent lief, mooi of aardig zou dat het kind meer zelfvertrouwen moeten geven, maar eerlijk is eerlijk: hoe vaak komt dat in het dagelijks leven voor?
Heeft het dan wel zin?
Vaak komen er bij ouders vragen naar boven als: wat heeft de sova training voor zin als mijn kind er niet beter van wordt? Dat het kind er inderdaad niet beter van zou worden is ook een fabel. Het kind leert tijdens de bijeenkomsten hoe het met zichzelf moet omgaan en hoe het met anderen moet omgaan. Heeft een sova training zin? Zeker wel. Toch lijkt het hele concept van de training in een schaduw te staan. De reden hiervan is duidelijk. Sova training helpt wel, maar niet voldoende. Om de training inderdaad effectief te maken zou men van sova training een schoolvak moeten maken. Veel mensen zijn van mening dat sova training niet alleen de onzekere en gepeste kinderen zou kunnen helpen, maar juist ook de kinderen die anderen pesten. Misschien is dat ook wel zo.