Veel mensen weten dat er zeven klassieke wereldwonderen hebben bestaan. Maar waar stonden deze nou eigenlijk en wat was er nou zo bijzonder aan deze monumenten?

Algemene  informatie

In de Oudheid zijn er door verschillende schrijvers zeven bouwwerken uitgekozen die de titel 'wereldwonder' kregen. Deze wereldwonderen lagen allemaal in het rijk van de Macedonische heerser Alexander de Grote. Slechts twee van deze bouwwerken zijn niet vervaardigd door Grieken.

De zeven wereldwonderen

De piramide van Cheops

Deze piramide werd gebouwd in opdracht van farao Cheops van het Oude Egypte. Het is de grootste piramide ooit gebouwd. Deze piramide was zo groot dat, twintig jaar lang, meer dan 100.000 arbeiders eraan gebouwd hebben. Deze piramiden werden gebouwd als graf voor de farao. De farao, die als goddelijk werd gezien, kreeg vele geschenken mee in zijn graf. Deze graven zijn in de loop van de eeuwen bijna allemaal leeggeroofd door grafplunderaars. In de Oudheid, toen de piramide als wereldwonder werd beschreven, waren de piramiden bedekt met een witte kalksteenlaag. Het grootste gedeelte van deze laag is eraf gebladderd, maar op de top van de piramide van Cheops kunt u de witte kalk nog zien.

Kolossus van Rhodos

Rhodos is een groot Grieks eiland dat vlak bij de kust van Turkije ligt. Volgens de legende had de oppergod Zeus aan de god Helios geen stuk land gegeven. Rhodos ontstond toen en Rhodos werd het eiland van Helios. De Kolossus van Rodhos was een bronzen beeld, gebouwd tot eer van deze god Helios. Het beeld was ruim dertig meter hoog en stond nabij de haven van Rhodos. Het beeld had nog maar 56 jaar gestaan toen het eiland werd getroffen door een grote aardbeving. Het beeld zou hierbij op zijn kant zijn komen te vallen en heeft daar honderden jaren gelegen. In het jaar 654 na Chr. werd het eiland Rhodos veroverd door de Arabieren. Deze zouden het beeld ontmanteld hebben en de stukken met kamelen naar Syrië hebben vervoerd. Er is nooit wat teruggevonden van dit indrukwekkend grote beeld.

Hangende tuinen van Babylon

Er is weinig concreet bewijs voor het bestaan van dit wereldwonder. Het zou in Babylon, de hoofdstad van het Babylonische Rijk, moeten hebben gestaan. Babylon was gelegen vlakbij het moderne Bagdad in Irak. Volgens de legende zijn de tuinen gebouwd door de Babylonische keizer Nebukadnezar. Het was bedoeld om zijn vrouw, die gewend was aan de natuur in Perzië, een plezier te doen. Het bijzondere aan deze tuinen was de manier van irrigatie; er waren onderaardse kanalen die zorgden voor de aanvoer van water. De hangende tuinen van Babylon bestond uit een aantal terassen omgeven door muren. Aan deze muren werden planten geplant, die als het ware boven de rivier de Eufraat hingen. Het wereldwonder is beschreven door een aantal Griekse historici, maar uit recente studies is gebleken dat de kans groot is dat de tuinen niet in Babylon maar in Nineve hebben gelegen.

Mausoleum van Halicarnassus

Van dit wereldwonder is het woord voor graftombe, mausoleum, afkomstig. Het mausoleum van Halicarnassus is gebouwd in de huidige plaats Bodrum in Turkije. Vroeger had deze plaats de naam Hallicarnassus. Na zijn dood in 353 v Chr. werd door zijn zuster en vrouw, koningin Artemisia, de opdracht gegeven om het mausoleum te bouwen. Een bijzondere toevoeging aan het bouwwerk was dat bovenaan een strijdwagen getrokken door paarden stond. Het mausoleum was waarschijnlijk ongeveer 45 meter hoog. Kosten noch moeite werden gespaard. De koningin huurde zelfs de man in die toezicht had gehad op de bouw van de tempel van Artemis bij Efeze. Deze tempel was tevens een van de zeven wereldwonderen en daar kom ik later nog op terug.

Pharos van Alexandrië

De Pharos van Alexandrië was de eerste vuurtoren in de geschiedenis! De toren werd omstreeks 300 v Chr. gebouwd in opdracht van een Egyptische farao. De toren staat, zoals de naam al aangeeft, vlak bij de stad Alexandrië. Het is gebouwd op het eiland Pharos, dat vanwege verslibbing van de rivier de Nijl tegenwoordig een schiereiland is. In tegenstelling tot de meeste klassieke wereldwonderen heeft dit bouwwerk lange tijd bestaan en dienst gedaan. Vijftien eeuwen lang is deze toren gebruikt als vuurtoren voor Grieken, Egyptenaren, Arabieren en Romeinen. De toren was gebouwd van witte steen en wit marmer en was zeer hoog, waarschijnlijk honderd meter hoog! Voor de Oudheid is dit natuurlijk een geweldige prestatie! Het vuur dat men boven op de toren liet branden was zo'n tachtig kilometer verderop zichtbaar. De toren diende dus als een goed baken voor schepen. De toren is uiteindelijk in 1375 na Chr. door een aardbeving grotendeels vernietigd. De Pharos van Alexandrië werd niet gerepareerd en het werd al snel een ruïne. In de zestiende eeuw is er van de overblijfselen een fort gebouwd, dat tot op de dag van vandaag op Pharos staat.

Beeld van Zeus

Dit wereldwonder was een standbeeld van de Griekse oppergod Zeus. Het standbeeld werd gebouwd op het Griekse schiereiland Peloponnessos. Het beeld was negen meter hoog en beeldde Zeus, zittend op de Olympus, uit. De Olympus is de hoogste berg in Griekenland, bijna drie kilometer hoog. Volgens de legendes, onder andere beschreven door Homerus, was de Olympus het huis van de goden van Griekenland. Het beeld van Zeus te Olympia heeft als ogen edelstenen. Ook ivoor, goud en andere dure materialen zijn gebruikt bij de bouw van het beeld. Nadat in de vierde en vijfde eeuw na Chr. Griekenland zich bekeerde tot het christendom, raakte de verering van Zeus in verval. Het beeld werd overgebracht naar Constantinopel waar het uiteindelijk door een brand werd vernietigd.

Tempel van Artemis

Het zevende en laatste wereldwonder bevond zich in Efeze. Deze stad was een zeer welvarende stad in Turkije, vlak bij het huidige Izmir. Deze tempel, gewijd aan de godin van de vruchtbaarheid, was de grootste tempel in de Oudheid. De tempel werd al zeer vroeg in de geschiedenis van Efeze gebouwd. Omstreeks de achtste eeuw v. Chr. stond er al een houten tempel. Deze is vernietigd en er werd een nieuwe tempel van marmer gebouwd. De bouw van de tempel van Artemis duurde maar liefst 120 jaar! De tempel bestond uit meer dan honderdtwintig versierde zuilen van achttien meter hoog en had een lengte van ruim honderd meter. Een ontzagwekkend grote tempel ter ere van een godin genaamd Artemis. Volgens sommige bronnen zou Paulus van Tarsus, bekend uit de bijbel, gebeden hebben in de tempel van Artemis. Hij zou demonen hebben verdreven en het beeld van Artemis zou spontaan zijn vernietigd. Van de grote zuilen zijn er meerdere gebruikt bij de bouw van de Aya Sophia, in het huidige Istanbul.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in