Er zijn veel mensen die het nut van een chip niet inzien. Ze denken er genoeg aan te doen, de kat te voorzien van een halsband. Maar dat moet u juist niet doen, want de kat kan zich er aan ophangen. Het enige goede bandje is een bandje dat losschiet. Maar een bandje dat losschiet kan kwijtraken. Daarom is een chip aan te raden!
Naar alle waarschijnlijkheid wordt het chippen van honden dit jaar verplicht. Hondeneigenaren kunnen hierdoor niet meer, ongestraft, hun hond vastgebonden aan een boom achterlaten.
Chippen
De chip is een microchip met een uniek registratienummer. De chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt ingebracht met een injectienaald. De chip bevindt zich in de injectienaald en wordt onder de huid tussen de schouders geprikt. Tijdens het prikken wordt de chip uit de naald gedrukt. Het chippen van uw huisdier, kunt u laten doen bij de dierenarts of bij een asiel of pension.
Chip registratie
Meestal wordt de chip door uw dierenarts geregistreerd bij een databank, maar soms moet u dat zelf doen. Als een dier tijdens de vermissing bij een dierenasiel of de dierenambulance terechtkomt, dan zal hij met een speciale chipreader gecontroleerd worden. Als de chip en uw contactgegevens juist geregistreerd staan bij een databank, kunnen de medewerkers van het dierenasiel of de dierenambulance uw gegevens vinden. U wordt dan zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht.
Vergeet niet uw nieuwe contactgegevens door te geven aan de databank als er wijzigingen zijn. Als uw chip niet (juist) geregistreerd staat, worden uw adresgegevens niet gevonden en heeft de chip weinig tot geen nut. Op www.chipnummer.nl vindt u een overzicht van alle databanken in Nederland, waar u de chip van uw huisdier en uw contactgegevens kunt registreren.
Meestal staat het chipnummer in het dierenpaspoort vermeld. Als dit niet het geval is, dan kunt u de chip altijd opnieuw laten aflezen door een dierenarts of bij een dierenasiel.
Sommige dieren worden al in het nest gechipt. Dit betekent dat deze dieren bij de fokker een chip krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Dit gebeurt soms ook bij raskatten, dit hangt af van de vereniging waarbij deze dieren zijn aangesloten.
Voordelen van chippen
- Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.
- Uw dier kan altijd geïdentificeerd worden.
- Een chip gaat een dierenleven lang mee.
- Uw huisdier voelt niets van de chip.
- Een chip is fraudebestendig. Verwijderen is praktisch onmogelijk en de code kan niet worden veranderd.
- Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
- Bovendien is er een kattenluik op de markt, dat alleen katten doorlaat waarvan het chipnummer bekend is.
- Het plaatsen van een chip wordt door de huisdierenverzekeraars vergoed.