Naakte molratten zijn bijzondere diertjes die nog niet heel lang in gevangenschap leven. Hierdoor is er nog niet erg veel bekend over deze knaagdiertjes, welke voorkomen in Ethiopië, Kenia en Somalië.

Wat zijn naakte molratten?

Naakte molratten zijn aparte diertjes die in zelf gegraven burchten onder de grond leven. De uitgegraven aarde vormt een soort molshoop. Naakte molratten lijken een beetje op mollen, baby cavia's en biggetjes. Ze hebben bijna geen haar, enkel snorhaartjes en tasthaartjes die je bijna niet kunt zien. De huid is heel erg droog en roze/grijs gekleurd. De huid is erg gerimpeld en lijkt erg oud. Bij jonge naakte molratten valt dit wel mee, ze zijn licht roze van kleur en hebben een zacht dons uitziend babyhuidje.

Naakte molratten hebben vier lange tanden. Hiermee eten ze en graven ze gangen. Ze hebben een klein plat neusje en kleine oortjes. De oogjes zijn heel klein, het lijkt of ze dicht zitten. Naakte molratten zijn dan ook bijna blind, ze vinden hun weg met de tastharen.

De naakte molrat is maar een klein diertje, ze zijn net iets groter dan goudhamsters. Ze zijn ongeveer 13 cm lang, inclusief de 3 cm lange staart. De pootjes zijn dun en ze hebben geen scherpe nageltjes. Deze hebben ze niet nodig omdat ze met hun tanden graven.

De naakte molrat is een zoogdier 

De naakte molrat is een zoogdier, maar ze zijn wel koudbloedig. In de bovenste gangen van de burcht is het het warmst, daar slapen ze en zo laden ze zich op met warmte. Onder in de burcht geven ze die warmte weer af. Ze slapen elke acht uur ongeveer twintig minuten.

Naakte molratten hebben een aparte toiletkamer waarin ze hun behoefte doen. Als deze kamer vol is graven ze deze dicht en maken ze weer een nieuwe.

Samenlevingsvorm molratten

Naakte molratten leven op een bijzondere manier samen. Het is te vergelijken met de manier waarop mieren met elkaar samen leven. Er is één koningin die de kolonie bestuurt. Verder is ongeveer 85% werker, welke voedsel verzamelen en gangen graven. Ongeveer 15% is soldaat, wie de burcht verdedigen tegen andere naakte molratten of roofdieren, zoals slangen. De soldaten zijn meestal de grootste mannetjes, maar er zitten ook vrouwtjes bij. Als een soldaat doodgaat heeft hij toch nog een functie. De andere soldaten blokkeren de ingang van hun burcht met het lichaam van de dode soldaat. Er zijn ook nog een paar dekmannetjes om de koningin te bevruchten. Dit zijn meestal de dikste mannetjes. Per worp krijgt de koningin één tot twintig jongen, dit zijn er meestal rond de dertien. De lange draagtijd duurt ongeveer 80 dagen. De koningin is te herkennen aan haar tepels.

Voortplaning molratten

Een kolonie begint met één mannetje en één vrouwtje. Als het vrouwtje nakomelingen krijgt zorgt ze dat deze onvruchtbaar worden door een stof uit te scheiden in haar urine die doordringt in het dunne babyhuidje. Ook door het dominante gedrag van de koningin blijven de jongen onvruchtbaar. Doordat alle naakte molratten in een kolonie familie zijn en dus grotendeels dezelfde genen hebben kunnen ze heel goed samenwerken. Naakte molratten komen in principe nooit in contact met de buitenwereld, ze kunnen dus best wel oud worden. Ze komen niet boven de grond om te voorkomen dat roofdieren hun burcht ontdekken. De oudste koningin die in gevangenschap leeft is al 35 jaar oud. Als de koningin doodgaat worden alle andere vrouwtjes weer vruchtbaar. De naakte molratten gaan zich dan verspreiden of vechten. Als er dan weer een mannetje en een vrouwtje samen overblijven gaan die weer een nieuwe kolonie vormen.

Voedsel molrat

Naakte molratten eten knollen en wortels die onder de grond groeien. Hier gaan ze heel zuinig mee om. Ze eten er een stukje vanaf en bedekken het weer met zand zodat de plant weer verder kan groeien. Hierdoor blijven ze altijd voedsel hebben.

www.wikipedia.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in