We kunnen tegenwoordig via allerlei instanties honden adopteren uit allerlei landen. Landen waar de honden niet zo’n zorgeloos leventje hebben als de meeste van onze huishonden. De honden kunnen een zwervend bestaan geleid hebben, ze kunnen mishandeld en angstig zijn. Als je van honden houdt zou je er zo een over laten komen. Maar wees kritisch op de instantie waar je mee in zee gaat en zorg ervoor dat je goed wordt voorgelicht over de gezondheid van je adoptiehond.
Voor meer teksten kijk op:
http://www.tekststudiocasper.nl
Een buitenlandse hond adopteren
Ze zijn lief en aandoenlijk, je wilt ze een veilig en beschermd leven geven, maar zorg dat je veel informatie krijgt over je nieuwe huisgenoot. Vraag vooral naar de gezondheidstoestand.
De meest voorkomende ziekten in de landen rond de Middellandse Zee zijn:
- Leishmania
- Babesiose
- Ehrlichia
- Filaria
Leishmania
Deze ziekte wordt overgebracht door zandvliegjes. Deze vliegjes komen voor in de landen rond de Middellandse Zee en zuidelijker. De ziekte is meestal ongeneeslijk maar wel te behandelen met medicijnen.
Het is uiteraard beter de ziekte te voorkomen door te zorgen dat de hond niet gestoken kan worden, bijvoorbeeld door middel van een Scalibor tekenband.
Leishmania wordt veroorzaakt door een protozo (een eencellige parasiet) de Leishmania Donovani. De parasiet vernietigt de rode bloedcellen. De zandvlieg bijt de hond en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht.
Sommige honden worden direct na de steek door een geïnfecteerde zandvlieg ziek, anderen hebben de parasiet zonder er ooit iets van te merken.
De parasiet kan zich in organen of klieren inkapselen, een test zal een negatieve uitslag hebben, maar maanden of zelfs jaren later kan de ziekte zich openbaren.
Symptomen
Deze zijn afhankelijk van de aangetaste organen en het stadium van de ziekte, enkele symptomen kunnen zijn:
- Lusteloosheid
- Magerder worden
- Koorts
- Bloedarmoede
- Opgezette lymfeklieren
- Huidklachten
Mensen worden niet besmet met Leishmania, ook zijn er geen gevallen bekend waarbij de ene hond de andere aansteekt.
De aan leishmanina lijdende hond kan een gezond leven hebben en oud worden, vooral als de weerstand goed is en blijft. De kans dat Leishmania na lange tijd problemen gaat veroorzaken blijft aanwezig.
Babesiose
Ook de Babesiosa Canis is een eencellige parasiet en wordt overgebracht door teken. Deze teek bevindt zich voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, maar trekt langzaam op naar het noorden.
Symptomen:
- Sloomheid
- Koorts
- Verhoogde hartslag
- Roodgekleurde urine
De diagnose is niet makkelijk te stellen omdat de symptomen vaak niet erg duidelijk zijn. Als babesiose niet tijdig ontdekt en behandeld wordt kan de ziekte dodelijk zijn. De diagnose wordt gesteld door bloedonderzoek.
Teken moeten preventief bestreden worden door een Scalibor tekenband, door Frontline of een vaccin.
Ehrlichia
Deze ziekte wordt ook door teken veroorzaakt, teken besmet met Ehrlichia komen ook voornamelijk rond de Middellandse Zee voor.
Ehrlichia is een bacterie en deze bacterie tast de witte bloedlichaampjes aan.
Symptomen zijn onder meer:
- Koorts
- Lusteloosheid
- Geen eetlust
- Bloedarmoede
- Pijnlijke gewrichten
- Hartproblemen
- De symptomen lijken op die van Leishmania en Babesiose, ook komen deze ziektes samen voor.
De diagnose is te stellen door bloedonderzoek. Ehrlichia is goed te behandelen met antibiotica. Als de ziekte op tijd ontdekt en behandeld wordt is volledige genezing mogelijk.
Ook voor Ehrlichia geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Filaria
Filaria is een hartworm en wordt overgebracht door een muskiet. De mug brengt de ziekte van een besmette hond over op een andere hond. In het bloed van de besmette hond zitten heel kleine wormpjes (microfilarien). De wormpjes zetten zich vast in het hart. Hierdoor kan het hart slecht gaan functioneren.
Ook hier geldt dat de ene hond de andere niet kan besmetten.
Symptomen:
- Verminderd uithoudingsvermogen
- Hoesten
- Gewichtsverlies
- Ademhalingsproblemen
De diagnose wordt gesteld door een hartfoto en een ECG.
Het is geweldig om een hond te redden van afschuwelijke omstandigheden, wij kunnen zo’n hond een kans op een goed leven geven.
Maar kies zorgvuldig via welke instelling je een hond adopteert, zorg dat je de uitslagen van de bloedonderzoeken krijgt en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie krijgt over het karakter van de hond.
Want het zou natuurlijk intriest zijn als zo’n stakker ook hier herplaatst wordt of nog erger in een asiel terecht komt.
Dierendokters