Er zijn 5 ondersoorten van tijgers waarvan de Bengaalse tijger het meest voorkomt. Hij leeft in Azië, voornamelijk in India en de omringende landen, van de jungle tot het bos en het moeras.
De Bengaalse tijger is de grootste katachtige op aarde. Hij is minder snel dan zijn prooien, maar hij kan ze geduldig besluipen en dan bliksemsnel aanvallen. Hij is dan ook het meest gevreesde roofdier van de jungle. Het is de enige katachtige die kleuren ziet en niet bang is van water. Het mannetje leeft in een uitgestrekt jachtgebied dat hij uit alle macht verdedigt. Het vrouwtje is een echte model moeder: ze verzorgt de jongen en brengt hen de kunst van het jagen bij door verschillende jaren niet van hun zijde te wijken. Om haar jongen te beschermen, aarzelt ze niet om zich tussen hen en de vijand te werpen. Die vijand maakt dan ook weinig kans. Deze diersoort wordt beschermd, maar hij wordt nog steeds bedreigd. Er wordt namelijk nog steeds illegaal op tijgers gejaagd voor hun vacht of voor de traditionele Chinese geneeskunde.
Familie:
Carnivoren-familie; katachtigen
Grootte en gewicht
Zijn hele lichaam is 2 tot 2,80 m lang en hij heeft een schofthoogte van 90 cm tot 1 m. Hij weegt 180 tot 250 kg. Er zijn uitzonderingen met een gewicht van maar liefst 700 kilo!
Levensduur
De Bengaalse tijger kan maximaal 26 jaar worden.
Voortplanting
Geslachtsrijp: tussen 3 en 5 jaar. Paring: de voortplantingsperiode hangt af van de streek, meestal van november tot april. Dracht: tussen 3 en 4 maanden. Jongen: gemiddeld 2 tot 4 welpjes, maar tot 7 jongen is mogelijk.
Levenswijze
Voedsel: het is een echte carnivoor. Grote zoogdieren (jonge olifanten, herten, buffels, everzwijnen en apen) vormen zijn lievelingsvoedsel. Mensenetende Bengaalse tijgers zijn zeldzaam: het gaat altijd om oude of gewonde dieren die niet meer normaal kunnen jagen. Vijanden: de mens is zijn enige vijand. Gedrag: hij is niet echt sociaal. De Bengaalse tijger is eerder een solitair nachtdier dat zijn territorium niet graag met andere tijgers deelt.
Bescherming
Ze zijn bijna volledig uitgeroeid door de jacht. Tegenwoordig is de Bengaalse tijger bij wet beschermd, maar er zijn er nog minder dan 8.000 en stropers richten nog steeds ravages aan.
Anders
De Bengaalse tijger gromt diep uit zijn keel als hij zich bedreigd voelt, en brult in de nacht om te laten weten dat het zijn territorium is. Het gebrul kan kilometers verder te horen zijn.
Encyclopedie: het Spectrum in Utrecht, Atlas van de Dieren: Uitgeverij Caramel in België