Fretten zijn vruchtbaar tussen het begin van de winter tot het einde van de zomer. Fretten worden voor het eerst geslachtsrijp tussen zes en negen maanden. Omdat' bij zowel ramen rammen (mannetjes) als moertjes (vrouwen) het volledige geslachtsorgaan wordt verwijderd, spreekt men in beide gevallen van castratie. Nadat we de vormen van castratie hebben besproken, zullen we de verschillende manieren van anti-conceptie bespreken.

Castratie ram

Als mannelijke fretten zijn volgroeid, kun je dit zien aan de ingedaalde testikels. Ook komt de typische muskus geur tevoorschijn. Meestal zijn ze dan ook wat agressiever tegen hun baas of soortgenoot, bijvoorbeeld andere fretten aan hun nekvel meesleuren. Ook gaan ze overal plassen en zich er gaan inrollen. In enkele gevallen komt het voor dat er geen of één testikel niet indaalt (fretten kunnen het overerven) dan is het noodzakelijk om deze toch te verwijderen ze kunnen immers tumoren veroorzaken. Er wordt een kleine incisie gemaakt, waarna de dierenarts de balzak verwijderd. Meestal mag u uw fret dezelfde dag al mee naar huis nemen.

Castratie moertje

Wanneer moertjes klaar zijn om puppy's te verwerken dan is dit te zien aan hun opgezwollen vulva. Moertjes kunnen ook een lichte gedragsverandering ondergaan, maar niet zo uitgesproken zoals bij de ram. Bij een moertje is anti conceptie noodzakelijk doordat ze anders loops blijven tot ze gedekt worden en dit veroorzaakt beenmergdepressie. Het is belangrijk dat men er zeker van is dat de volledige eierstokken weg zijn en er geen stukjes zijn achtergebleven, want deze kunnen nog steeds oestrogeen hormonen produceren. Deze kunnen alsnog beenmergdepressie veroorzaken wat lijdt tot bloedarmoede met de dood tot gevolg. Ongeveer 75 procent van de gecastreerde vrouwtjes ontwikkelen overactieve bijnierschorsen, wat kan lijden tot bijniertumoren.

Implantaat bij fret

Onderzoek aan de universiteit van Utrecht door dr. Nico Schoemaker heeft een mogelijk verband aangetoond tussen castratie en bijniertumoren. Deze komen veel voor bij fretjes vanaf twee á drie jaar. Daardoor word een implantaat nu verkozen boven chirurgische castratie. Het implantaat wordt met een injectie geplaatst. De meeste fretten voelen het niet. Het nadeel is dat men om de twee jaar het implantaat moet vervangen. Toch is het aan te raden het implantaat te verkiezen boven castratie. 

 Prikpil bij fret

Als laatste alternatief is er nog de prikpil voor vrouwelijke fretten. Deze wordt in de meeste gevallen niet aangeraden door zijn verschillende nadelige gevolgen. De prikpil moet jaarlijks, voor de loopsheid tussen februari – maart toegediend worden. Meestal is dit effectief maar in sommige gevallen wordt het vrouwtje alsnog loops, dan is een tweede prikpil noodzakelijk. De prikpil kan melkkliertumoren veroorzaken. Ook kan de prikpil schijnzwangerschap veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Meer informatie: www.frettenwereld.be


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in