De ziekte van Cushing is een ernstige ziekte die meer bij kleine honden voorkomt dan bij de grotere rassen. Zonder behandling met bijvoorbeeld Vetoryl zal de hond steeds zwakker worden en uiteindelijk overlijden.
Het syndroom van Cushing
Je hebt een hond. Stel je hebt een kleine wat oudere hond. Bijvoorbeeld een stoere Jack Russell. Hij wordt wat ouder, maar daar merk je nog nauwelijks iets van. Hij is levendig en actief, hij huppelt gezellig naast je, komt eindeloos de bal terugbrengen en hij bewaakt huis en haard met verve en veel lawaai.
Af en toe denk je wellicht, 'ja, hij wordt een dagje ouder. Ik hoop maar dat hij nog heel lang bij me is', want hij is jouw geweldige hond en hij hoort bij jou.
Op een dag valt je op dat hij wel erg veel en vaak plast. Hij drinkt ook uitzonderlijk veel. En hoewel hij altijd een kieskeurige eter is geweest wordt hij opeens vraatzuchtig. Hij begint zelfs eten te stelen. Je hebt hem goed opgevoed dus dit is erg afwijkend gedrag.
Dan op een dag, tijdens een heel gewoon uitlaatrondje, valt hij zomaar om. Voor je van de schrik bekomen bent staat hij alweer op zijn benen. Hij lijkt ook nergens last (meer) van te hebben. Hij gaat door of er niets gebeurd is.
Maar samen met de andere verschijnselen is dit wel een reden om een afspraak met de dierenarts te maken. De dierenarts hoort je verhaal aan en onderzoekt je hond. Alles lijkt in orde, maar de dierenarts wil je hond testen op Cushing. Je schrikt, het klinkt eng, hoewel je op dat moment geen idee hebt wat het is. Je krijgt drie potjes mee om ochtendurine in op te vangen en pillen voor drie dagen.
Onderzoek hond
Daar ga je dan, 's morgens vroeg, met hond en plastic bakje. Zodra het pootje omhoog gaat, houd je het potje eronder. Mijn hond vond het een vreemde ervaring en vond het een sport met dezelfde achterpoot het potje uit mijn handen te meppen.
Na drie dagen lever je de potjes in en dan begint het wachten op de uitslag. Inmiddels heb je het hele internet afgezocht naar alle informatie over de ziekte die je maar kunt vinden en je wordt steeds ongeruster. Want zoveel is inmiddels duidelijk, het is een ongeneeslijke en nare ziekte.
De uitslag: je hond heeft de ziekte van Cushing.
Voor de behandling van Cushing kun je vaak niet bij je eigen dierenarts terecht, Je wordt verwezen naar bijvoorbeeld de dierenkliniek in Emmeloord. Daar wordt de hond weer onderzocht en wordt het behandelplan opgesteld.
De ziekte van cushing, wat is het?
De hypofyse is een klier die hormonen afscheidt waaronder ACTH. Diit hormoon stimuleert de bijnierschors om cortisol te produceren. Cortisol wordt aangemaakt in stresssituaties. Het lichaam bereidt zich voor op een actie: vluchten of vechten.
Bij het syndroom van Cushing is het cortisolgehalte extreem hoog. De oorzaak van de verhoogde concentratie cortisol kan een tumor in de bijnier zijn, maar in 95% van de gevallen is een tumor in de hypofyse de oorzaak.
Symptomen cushing
- veel drinken en plassen
- veel eten
- gezwollen buik
- dunne huid en haaruitval, vooral op de flanken
- spierverzwakking
- lusteloosheid.
Cushing komt meer bij kleine rassen voor en voornamelijk bij oudere honden. Veel van de verschijnselen lijken op normale "ouderdomsverschijnselen" vandaar dat het soms even kan duren voor de diagnose gesteld wordt.
Behandeling
De ziekte van Cushing is te behandelen als je er op tijd bij bent. Soms wordt een operatie voorgesteld om de tumor te verwijderen. Dit is echter een zware en kostbare operatie. Een oudere hond zul je dit over het algemeen niet aan willen doen. Meestal wordt de hond met medicijnen behandeld.
Medicijnen:
- Lysodren, deze tabletten vernietigen de bijjnierschors, waardoor er geen cortisol meer wordt aangemaakt.
- Vetoryl, dit medicijn verhindert de aanmaak van cortisol.
De oorzaak wordt niet aangepakt, de tumor blijft bestaan, de symptomen worden bestreden.
Het kost tijd en onderzoek om de juiste dosering vast te stellen, het bloed van de hond moet regelmatig gecontroleerd worden. In het begin vindt deze controle erg vaak plaats. Als de juiste dosering is vastgesteld en er verbetering optreedt in de toestand van de hond is een controle eens per drie maanden voldoende.
Zeker in het begin is het zaak je hond goed in de gaten te houden en bij verslechtering van de toestand meteen te stoppen met de medicatie. De dosering kan toch nog te hoog zijn.
De hond zal dit medicijn voor de rest van zijn leven dagelijks moeten slikken, maar als het eenmaal is aangeslagen heeft de hond een kwalitatief goed leven. En dat is uiteindelijk wat elke hondenbezitter voor zijn hond wil.
Deze prachtige Parson Russell Terrier heeft na de diagnose Cusching nog bijna 2 prachtige jaren gehad, hij is in februari 2010 op de leeftijd van 15 jaar en 4 maanden overleden.