Studeren in België heeft veel voordelen. Het is goedkoper, je maakt kennis met een andere cultuur en je kan lotingstudies omzeilen (zie http://goo.gl/RK84Q voor een overzicht van de voor- en nadelen). Als je eenmaal hebt besloten dat je in België wil gaan studeren, wordt het tijd om de praktische zaken te regelen. Met name het aanvragen van een verblijfsvergunning kan verwarrend zijn. Dit artikel legt stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden.

Update 11/07/2013: Ik heb deze tekst verplaatst naar mijn blog www.woordvogel.wordpress.com. Binnenkort ga ik hem hier verwijderen, maar voorlopig kun je hem nog op beide adressen vinden.

Een leuke stad

Als het goed is, weet je al ongeveer welke opleiding je wil gaan doen. Dan rest je alleen maar te kiezen waar je wil gaan studeren. In Vlaanderen heb je vier universiteiten, namelijk in Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven. Waar je gaat studeren, maakt niet zo veel uit. Gent en Leuven worden over het algemeen gezien als wat gezelliger dan Antwerpen en Brussel (zelf heb ik voor Gent gekozen). Antwerpen en Brussel zijn wel makkelijker te bereiken met de internationale trein. Wat Brussel betreft, moet je er rekening mee houden dat er daar natuurlijk ook veel Frans gesproken wordt.

Links naar de websites van de verschillende universiteiten:
Antwerpen: www.ua.ac.be
Brussel: www.hubrussel.be en www.vub.ac.be
Gent: www.ugent.be
Leuven: www.kuleuven.be

Een gezellig kot

Over het vinden van een kot (kamer) hoef je je niet ál te druk te maken. Het aanbod van koten is in België groter dan in Nederland en er zijn er eigenlijk altijd wel genoeg. Ook zijn ze niet al te duur; je hebt al een fatsoenlijk kot voor € 300. Een studio is een kot waarbij je je eigen keuken en sanitair hebt, die zijn meestal iets duurder. Het beste wat je kan doen is gewoon naar België toe gaan om in de stad zelf een kot te zoeken in de buurt waar je graag zou wonen. April is het begin van het "kotseizoen" en in mei is het ongeveer op zijn hoogtepunt. Maar ook in juni en juli kun je nog op zoek gaan; zelf had ik in juli nog een comfortabel kot gevonden.

De meeste universiteiten bieden zelf ook koten aan, die goedkoper zijn dan die op de vrije markt. Hiervoor moet je je meestal inschrijven via de website van de universiteit.

Verder gelden uiteraard dezelfde adviezen als in Nederland: pas op voor oplichters en lees het contract goed na! "Kot-Kompas" is een handige brochure over het vinden van een kot, opgesteld door de Gentse Studentenraad, die echter ook goede informatie bevat voor mensen die niet in Gent op kot gaan.
Ook www.kotzoeker.be is een handige site, hierop vind je het aanbod van koten op het internet, netjes weergegeven op een kaart. Let wel: niet alle koten staan hier natuurlijk op vermeld.

Inschrijving

Over je inschrijving hoef je je zo mogelijk nog minder druk te maken dan over je kot. Het inschrijven bij Belgische universiteiten heeft totaal geen haast en kan vaak pas vanaf begin juli en nog tot de dag vóór het academiejaar begint! Je moet je persoonlijk inschrijven, wat wil zeggen dat je naar de universiteit toe moet gaan. Je hebt hiervoor sowieso je identiteitskaart, diploma van de middelbare school en je pinpas nodig. Op de site van de betreffende universiteit vind je meer informatie.

Telefoonabonnement

Het is misschien een beetje een bijzaak, maar het is wellicht verstandig om eens na te denken over hoe je van plan bent te sms'en en bellen. Je hebt drie mogelijkheden:
1. Je houdt je Nederlandse abonnement (niet aan te raden)
2. Je neemt een Belgisch abonnement
3. Je neemt een Belgisch én een Nederlands abonnement

Zelf heb ik gekozen voor optie twee. In het eerste jaar had ik een prepaidabonnement bij Proximus, waarbij ik standaard € 0,12 betaalde voor een sms, naar welk land dan ook. Mijn sms'jes naar Nederland kostten dus even veel als mijn sms'jes naar België.
Inmiddels ben ik overgestapt naar een prepaidabonnement van Mobile Vikings. Als ik opwaardeer krijg ik gratis 1000 sms'jes en 2 GB aan mobiel internet. Als dit op is, kan ik gewoon de rest van mijn "normale" beltegoed opmaken. Ik sms dus niet goedkoper naar Nederland, maar ik denk dat dit wel compenseert met de gratis sms'jes.
Een vriendin van mij die ook in België studeerde, had gekozen voor optie drie. Ze had twee verschillende telefoons met in de ene een Nederlands abonnement en in de andere een Belgische. Dit is iets goedkoper dan optie twee, maar wel wat minder praktisch. 

Verblijfsvergunning

Waar heb bij mij volledig de mist in ging was het aanvragen van een verblijfsvergunning. Het probleem is dat de medewerkers bij de gemeente vaak zelf niet op de hoogte zijn van wat voor soort verblijfsvergunningen er zijn en je dus al snel verkeerd advies geven. Vervolgens word je van het kastje naar de muur gestuurd en vraag je uit pure frustratie maar niets aan. Dit is de belangrijkste reden dat ik dit artikel schrijf, namelijk zodat andere mensen die in België gaan studeren in ieder geval niet tegen dezelfde problemen aanlopen als ik.

Als je in België op kot gaat, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Normaal gesproken kun je kiezen tussen "short stay" (minder dan drie maanden) en "long stay" (waarbij je je inschrijft in België). Het inschrijven in België is waarschijnlijk geen optie als je je studiefinanciering wilt behouden. Als student uit een land dat grenst aan België ben je echter een uitzondering. Je kan dan namelijk een Bijlage 33 aanvragen, waarop zowel je officiële adres in Nederland als je tijdelijke adres in België worden vermeld. Het is een jaar geldig. Je vraagt dit document aan bij de gemeente (loket migratie) van de stad waar je kot zich bevindt, waarschijnlijk moet je hiervoor een afspraak maken.

Je hebt een aantal dingen nodig:
– Identiteitsbewijs;
– 4 pasfoto's;
– € 10;
– Een inschrijvingsbewijs van je universiteit, dit kun je meestal gewoon afdrukken van de website;
– Een bewijs van je verzekering, bij mij was mijn pas van CZ voldoende;
– Voor de zekerheid kun je ook een kopie van je huurcontract meebrengen.

Als je dit allemaal hebt geregeld, ben je helemaal klaar om aan je schooljaar te beginnen! Geniet van het studentenleven en vergeet niet om ook af en toe te studeren! 🙂

Zie je het zitten om in de zomervakantie in België te gaan werken? Lees dan ook eens dit artikel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in