De kardinaaltetra is een bijzondere vissoort met prachtige opvallende kleuren. Deze vis is dan ook zeer geliefd bij veel aquariumhouders. Omdat kardinaaltetra’s kleine vissen zijn, zijn ze zeer geschikt voor in een wat minder groot aquarium.

De kardinaaltetra

De kardinaaltetra is een felgekleurde vis. Deze vis heeft een felblauwe en een felrode streep over het lichaam lopen. Kardinaaltetra’s lijken erg op neontetra’s, toch is er wel een verschil te zien. Bij de neontetra loopt de rode streep aan de onderkant niet door over de hele buik, bij de kardinaaltetra wel. Bovendien zijn de kleuren van de neontetra minder fel dan die van de kardinaaltetra. Wanneer je beide soorten in een aquarium houdt, zullen de neontetra’s minder opvallen.

Inrichting van je aquarium

Kardinaaltetra’s worden slechts vijf centimeter groot. Ze hebben dan ook niet heel veel ruimte nodig. Wel hebben ze genoeg ruimte nodig om te zwemmen. Je aquarium moet daarom minstens zestig centimeter lang zijn.

Zorg voor voldoende planten in je aquarium. Vooral randbeplanting is belangrijk voor kardinaaltetra’s. De watertemperatuur moet tussen de 22 en 28 graden liggen, 24 graden is ideaal. Wanneer je een donkere bodembedekking hebt, vallen de felle kleuren van de kardinaaltetra extra op. Dit is dan ook aan te raden.

Kardinaaltetra’s zijn rustige vissen die makkelijk met andere vissen gehouden kunnen worden. Let op dat je geen jagende vissen in je aquarium hebt, zij zullen de kardinaaltetra’s opeten. Omdat kardinaaltetra’s in de middelste waterlaag zwemmen, is het leuk als je ook vissen hebt die bovenin zwemmen en vissen die in de onderste waterlaag leven. In een klein aquarium zijn guppen goed te combineren met kardinaaltetra’s, omdat ze allebei weinig ruimte nodig hebben.

Kweek

Het kweken van kardinaaltetra’s is moeilijk. Wanneer het vrouwtje eitjes legt, komen deze na ongeveer een dag uit. In de tussentijd eten zowel de mannetjes als de vrouwtjes hun eigen eieren op. Wanneer de eitjes toch nog uitkomen, zorgen de vrouwtjes niet voor hun jongen. Kweken kan dus alleen in een aparte kweekbak, waar de waterkwaliteit optimaal is.

Kopen van kardinaaltetra’s

Kardinaaltetra’s zwemmen van nature in scholen. Het is dan ook belangrijk om ze ook in je aquarium in een school te houden. Het minimale aantal is zes, maar meer is beter. Kardinaaltetra’s zijn in veel dierenwinkels en aquariumzaken te koop. Ze kosten bijna niks, vaak betaal je maar een euro per vis. Het kan zijn dat er de eerste paar weken een aantal vissen doodgaan door de plotselinge overgang naar een ander aquarium. Om de stress te verminderen kun je de vissen langzaam aan het water laten wennen. Dit kun je doen door het water in de zak van de vissen te mengen met het water uit je aquarium. Toch gebeurt het vaak dat er alsnog vissen doodgaan. Zorg er daarom voor dat je genoeg vissen koopt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in