Na een ingrijpende verbouwing van mijn stadswoning is eindelijk het moment daar om foto's te gaan maken voor de verkoop op een bekende internetwebsite. De voorbereiding voor de styling van mijn woonhuisje (ooit door een verzekeringsmeneer liefkozend 'poppenhuisje' genoemd) bestond uit het maandelijks doornemen van een aantal nationale woonbladen.

Het viel mij op dat er een paar hardnekkige trends zijn die in elk woon- en vrouwenblad zag terugkomen:

Wit, wit, wit en nog eens wit

Een wit interieur bestaat in ieder geval uit witte wanden en een witte vloer. Eventueel kun je er voor kiezen ook meubels in wittinten neer te zetten. Het mooie aan een wit interieur is dat de wel aanwezige kleuren eruit springen, en je kunt het makkelijk aanpassen. Zoals je in een bepaalde periode een voorkeur hebt voor een bepaalde kledingkleur, kan dat thuis in de woon- of slaapkamer natuurlijk ook. Wit is hierom een goede, neutrale basiskleur, die natuurlijk al geruime tijd wordt toegepast in de wereld van interieurontwerp.

Van sloophout kun je alles maken

Rest- en sloophout is volgens meubelontwerpers allang geen afval meer. Zonder een door Piet Hein Eek of collega's ontworpen dressoir is een interieur volgens de woonbladen niet compleet.  Oud, hergebruikt hout heeft een uniek en eigen karakter en geeft een authentieke twist aan de inrichting.  Een van de woonbladen heeft in de eigen huiscollectie zelfs 'sloophoutbehang'. Er hangt echter wel een prijskaartje aan het hergebruikte oude hout in een nieuwe vorm; een sloophouten kast kost al snel zo'n 500 euro. Best veel geld voor wat oude plankjes…  

Oma's tijd heet tegenwoordig brocante

Zoet en crèmewit, met een gebruikte look, maar geen antiek. Ook hier ziet het materiaal er een beetje doorleefd uit, net als bij sloophout. Een ijzeren kapstokje met een gepland beschadigingetje in de verf, een nostalgisch theekopje met een sierlijk oortje, kanten frutseltjes die eruit zien of ze heel lang geleden door oma zelf gekantklost zijn, het past allemaal in de brocante sfeer.

Zie ze vliegen

Overal in de woonbladen duikt wel ergens een eigenwijs gestileerd vogeltje op. Brandmelders in de vorm van een spreeuw, theedoeken met uiltjes, wandstickers met gevederde vliegbeestjes, ontbijtbordjes, sierkussens, je komt ze overal tegen. Tjilptjilp…

"Dat is zo 2011…"

Wanneer ik in 2036 de verkoopfoto's van mijn gestylede poppenhuisje ga terugkijken, dan zullen de foto's even grappig en gedateerd zijn als de foto's van de woonkamer van mijn ouders, uit 1976. Inclusief de paarse, bruine en groene fat lava vazen, rieten vloerkleedjes en een zitkuil. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in