De Exotic Shorthair lijkt qua uiterlijk en karakter veel op de Perzische kat, maar u heeft veel minder onderhoud aan dit prachtdier omdat de vacht veel korter en makkelijker te borstelen en te kammen is. Hier van alles over deze raskat.

De Exotic Shorthair:

"Exotic

Perzen en American Shorthairs kunnen het prima met elkaar vinden en uit deze twee rassen is de Exotic Shorthair ontstaan. Het ras is nog niet zo lang bekend, want pas in 1980 is dit ras in Amerika ontdekt. Slechts een jaar of vier later was het al een erkend ras die snel zijn weg vond in Europa. Het is daarom ook niet vreemd dat deze raskat veel lijkt op de bij ons bekende Pers. Dit niet alleen qua uiterlijk, maar ook het karakter van de Pers kunt u in de Exotic Shorthair terugvinden. Toch hoort deze kat niet bij de langharigen zoals de Pers, maar vanwege zijn middelmatige vacht tot de kortharigen.

 

 

 

Karakter:

Van het ene ras heeft de Exotic Shorthair het nonchalante gedrag geérft en van het andere ras de voorliefde van het jagen op knaagdieren en gevogelte en van beide rassen heeft hij het vriendelijke, aanhankelijke en het sociale karakter meegekregen. Ondanks dat heeft deze prachtkat ook zijn eigen kenmerken zoals: Bedachtzaamheid, een onafhankelijke geest en het niet gesteld zijn op teveel geaai en geknuffel. De Exotic Shorthair is dol op zijn baas en daarom een echte gezinskat. Hij voelt zich snel op zijn gemak en is ook niet wantrouwend tegenover vreemden. Hij zal zich dus ook door een vreemde laten aanhalen, maar zal wel op een zekere afstand blijven.

Wanneer het diertje zich zal bewegen ontdekt u in deze bewegingen direct de bewegingen van de Pers. De Exotic Shorthair begint langzaam in bewging te komen om hierna zichzelf te versnellen.

Uiterlijke kenmerken:

Lichaam: De Exotic Shorthair heeft een robuust en compact lichaam met stevige poten. Zijn staart is mooi, recht en staat in goede verhouding tot zijn lichaamslengte. De poten zijn rond en breed. Zijn rug en schouders zijn goed gespierd.

Kop: De Exotic Shorthair heeft een ronde kop dat goed in balans staat met zijn lichaam. Zijn schedel is breed. Het neusje is kort. De ogen zijn groot en staan rond en wijd opengesperd. De kleur van de ogen zijn mooi afgestemd op zijn vacht, meestal koperkleurig maar ook blauwe ogen zijn bekend bij dit ras. De oren zijn klein, maar staan wijd uit elkaar.

Vacht: De halflangharige vacht is vol maar ook fijn. Het haar is glanzend en het klit niet. De toegstane kleuren zijn veelzijdig net zoals bij de Pers. De enige uitzonderingen hierop zijn de Golden en de rossige variant.

Voorbeelden van toegestane kleuren:

Er bestaan vele kleurvarianten van deze prachtkat. Teveel om op te noemen en daarom hieronder een lijstje met de bekendste kleuren:

  • wit
  • zwart
  • blauw
  • koper
  • zilver
  • smoke
  • tabby
  • schildpad
  • tweekleurig (zwart/wit, blauw/wit)

Voeding:

De voeding van deze kat moet goed gedoseerd worden en de kat houdt van variatie. Het is een lekkerbek die de neiging heeft om dik te worden.

Verzorging:

De Pers staat bekend om zijn dichte vacht dat gauw gaat verklitten. Gelukkig heeft de Exotic Shorthair dit probleem niet. Aangezien zijn vacht wel vol is maar de haren zeer fijn zijn zullen deze niet gauw gaan klitten. Een paar keer per week zijn vacht goed borstelen en kammen is daarom voldoende. Zijn halflange vacht is echter makkelijk te borstelen en te kammen dus u bent geen uren bezig. Verwijder wel met regelmaat de dode en losse haren. Aangezien dit ras net zoals de Pers een plat gezichtje heeft is het wel verstandig om met regelmaat te oogjes schoon te maken. Was deze kat niet te vaak en indien nodig droog de vacht goed met een zachte handdoek.

Aanschaf:

Voordat u een kat aanschaft is het verstandig om meerdere cattery's bij langs te gaan om te kijken in welke staat deze katten verkeren. Laat hem na aanschaf goed onderzoeken door een dierenarts, want deze katten zijn prijzig genoeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in