Iedereen richt zijn aquarium op zijn eigen manier in. Sommige mensen houden van veel planten, anderen vinden een aquarium zonder planten juist mooi. Aquariumplanten zijn er niet alleen om het aquarium er leuk uit te laten zien, ze zijn ook bijzonder nuttig.

Functie van planten

De planten in een aquarium hebben verschillende functies. Vissen hebben, net als mensen, voorkeur voor bepaalde plantensoorten. Zo hebben levendbarende vissen veel behoefte aan planten die dicht op elkaar staan en zo voor bescherming zorgen. Ook zorgen planten voor zuurstof in het water en houden ze de kwaliteit van het water goed.

Inrichten van het aquarium

In een groot aquarium komen veel planten bij elkaar te staan. Het is handig om van te voren een plattegrond van het aquarium te maken en daar de verschillende planten(groepen) op te tekenen. Het zou zonde zijn om allemaal planten in te kopen en er dan thuis achter te komen dat je te veel of juist te weinig hebt gekocht. Een plattegrond biedt veel overzicht en je kunt meteen zien hoeveel je ongeveer nodig denkt te hebben. Handig is als je van te voren weet welke planten mooi bij elkaar staan en welke planten heel groot worden of juist klein blijven.

Verschillende soorten planten

Meestal worden waterplanten ingedeeld in drie verschillende categorieën: voor-, midden- en achterbeplanting. Achterin zet je de grote planten neer, in het midden de iets kleinere planten en voorin komen de planten die laag op de bodem blijven. Wanneer je planten op deze manier in het aquarium zet, creëer je diepte. Het is leuk wanneer je één of twee blikvangers in het midden van de bak zet.

Nepplanten

Natuurlijk zijn er ook veel verschillende nepplanten te koop. Ze hebben niet de functies die echte waterplanten hebben, maar zijn wel decoratief. Bovendien blijven nepplanten altijd in precies dezelfde vorm als dat je ze gekocht hebt en hoef je ze dus niet bij te werken. Wanneer je het leuk vindt, kun je een aantal nepplanten in het aquarium doen. Het is echter wel aan te raden om ook altijd echte waterplanten in het aquarium te zetten.

Verzorging

Planten hebben voldoende licht nodig, het is dus belangrijk dat je een lamp in je aquarium hebt. Verder hebben planten natuurlijk voedingsstoffen nodig. Er zijn verschillende voedingsbodems te koop die je onder je aquariumbodem kunt leggen. Ook is er speciale plantenvoeding in flesjes te koop.

Vissen

Wanneer je het aquarium hebt ingericht met planten, is het belangrijk nog twee of drie weken te wachten voor je de vissen in het water doet. In het aquarium moet een evenwichtig milieu kunnen ontstaan. De planten moeten kunnen wennen aan het water en op deze manier wordt het kraanwater een stuk natuurlijker. Door een tijdje te wachten met de vissen, kun je veel problemen voorkomen. Wanneer er een goede balans is ontstaan in het aquarium, zullen er veel minder snel ziektes voor komen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in