De Nobelprijs is een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen die belangrijk zijn geweest op het gebied van scheikunde, geneeskunde, natuurkunde, literatuur, economie of vrede. In iedere categorie krijgt degene die de beste prestatie heeft geleverd de Nobelprijs. 

Ontstaan van de prijs

De Nobelprijs is bedacht door de Zweedse uitvinder Alfred Nobel. In 1867 kreeg hij patent op de uitvinding van dynamiet. Hiermee werd hij plotseling steenrijk. Hij zag echter wat deze uitvinding voor slechte dingen deed met de mensen en besloot dat hij hier wat voor terug moest doen. Hij wilde de wetenschap en de vrede in de wereld bevorderen. Daarom liet hij in zijn testament zetten dat zijn vermogen gebruikt moest worden voor de Nobelstichting. Het geld uit dit fonds kon dan gebruikt worden voor het uitreiken van speciale prijzen. Op dit moment wordt de Nobelprijs nog steeds betaald met het geld van Alfred Nobel. Zijn geld levert zoveel rente op dat hier ieder jaar de prijzen van betaald kunnen worden.

De uitreiking

In 1901 werd de Nobelprijs voor het eerst uitgereikt. De eerste vijf winnaars van de Nobelprijs waren:

  • – Henri Dunant (Nobelprijs voor de vrede)
  • – Sully Prudhomme (Nobelprijs voor de literatuur)
  • – Wilhelm Rontgen (Nobelprijs voor de natuurkunde)
  • – Jacobus van 't Hoff (Nobelprijs voor scheikunde)
  • – Emil von Behring (Nobelprijs voor geneeskunde)

Op dat moment was er nog geen Nobelprijs voor de economie. In 1969 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt. Officieel is dit daarom geen Nobelprijs, maar deze economieprijs is zo genoemd ter nagedachtenis aan Nobel. Volgens de traditie wordt de Nobelprijs op 10 december uitgereikt. Dit is de sterfdag van Alfred Nobel. De prijs wordt op een ceremoniële manier uitgereikt.

De prijs

De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een certificaat en geld. Het te winnen geldbedrag is ruim een miljoen euro. Maar wat voor veel mensen nog belangrijker is, is de roem die gepaard gaat met het winnen van de prijs. Er zijn inmiddels achttien Nederlanders die de Nobelprijs hebben gewonnen. In totaal zijn er meer dan 700 mensen wereldwijd die een Nobelprijs ontvangen hebben.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in