Iedereen met een aquarium heeft wel eens last van een groot aantal slakken in het water. Deze slakken hoeven niet altijd slecht te zijn, behalve als het er echt te veel worden. Hoe komen deze slakken in het aquarium en hoe kom je er weer vanaf?

Waar komen ze vandaan?

In ieder aquarium kunnen slakken voorkomen. Wanneer je nieuwe plantjes koopt, heb je kans dat daar slakken op zitten. Deze slakken komen dan in je aquarium terecht en binnen de kortste keren komen er meer slakken. De meeste slakken planten zich namelijk erg snel voort. Sommige slakken hoeven hiervoor niet eens door een andere slak bevrucht te worden.

Ook wanneer je plantjes nauwkeurig onderzoekt op slakken, kun je alsnog een slakkenplaag in je aquarium krijgen. Het kan namelijk zijn dat er slakkeneitjes aan de plant vastkleven, die in het aquarium uitkomen. Slakkeneitjes zijn vaak niet goed met het blote oog te zien.

Nuttig?

Slakken zijn niet altijd zo vervelend als ze lijken. Ze eten weliswaar van je plantjes, maar meestal doen ze dit nauwelijks omdat er voldoende ander voedsel in de bak aanwezig is. Zo eten ze ook algen en stukjes overgebleven visvoer. Slakken kunnen erg nuttig zijn omdat ze de waterkwaliteit in het aquarium op peil houden. De appelslak is zelfs zo nuttig dat hij ook in de winkel verkocht wordt. Deze slak is erg opvallend door zijn felgele kleur en verwijdert de algen uit het aquarium. Bovendien plant de appelslak zich niet makkelijk voort. Toch zijn slakken niet altijd een zegen. Je kunt snel last krijgen van een plaag en dan is het lastig om weer van de slakken af te komen.

Verwijderen

Gelukkig is er wel een aantal manieren om de slakken uit je aquarium te verwijderen. Je kunt dit handmatig doen, met behulp van slakkenetende dieren of met chemische middelen.

Handmatig

Slakken handmatig verwijderen is lastig, omdat je nooit alle slakken tegelijk kunt verwijderen. Toch is dit een hele nuttige manier om je slakkenpopulatie uit te dunnen. Om slakken handmatig te kunnen verwijderen moet je ze naar één plek lokken. Soms zijn er al plaatsen in het aquarium waar extra veel slakken zitten, zoals een decoratief voorwerp of een stuk hout. Je kunt de slakken daar gemakkelijk van verwijderen. Ook kun je slakken lokken met eten. Zo kun je een stuk komkommer in de bak leggen, slakken zullen hier snel naar toe komen. Let er wel op dat je de komkommer vast legt, zodat deze niet naar boven drijft. Het kan zijn dat je vissen de komkommer ook als eten zien en daarom wat onrustig worden.

Wanneer je de slakken naar dezelfde plek hebt gelokt, kun je ze de volgende ochtend verwijderen. Als je dit een aantal ochtenden achter elkaar doet, dan zullen er snel minder slakken in je aquarium zitten.

Verwijderen met slakenetende dieren

De kogelvis is een vis die slakken eet. Wanneer je een aantal kogelvissen in het aquarium houdt, dan zullen je slakken helemaal verdwijnen. Kogelvissen kun je alleen moeilijk samen met andere vissen houden, omdat ze die ook opeten. Ook zal je zelf slakken moeten kweken om ze voldoende eten te kunnen geven.

De appelslak kan ook goed ingezet worden om andere slakken te verwijderen. Deze slak eet namelijk de eitjes op van andere slakken. Hierdoor zullen er steeds minder slakken in het aquarium voor komen.

Chemische middelen

Een laatste manier om slakken uit het aquarium te verwijderen is door gebruik te maken van chemische middelen. Deze middelen werken vaak snel, maar zijn niet goed voor de waterkwaliteit. Niet alleen de slakken zullen hier last van hebben, maar ook je vissen zijn niet blij met de chemische middelen. Probeer je slakken dus eerst op een andere manier te verwijderen.

http://www.dewinters.nl/overige/slakken.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in