Als je zelf een hond hebt, is het belangrijk dat je hem op tijd laat inenten. Maar wanneer moet dat? En waarvoor precies?

Wat en wanneer?

Een puppy moet met acht weken een puppy inenting krijgen tegen de hondenziekte (ook wel ziekte van carré genoemd) en tegen Parvo. Met twaalf weken krijft de puppy een volledige inenting tegen hondenziekte, de ziekte van Weil, Hepatitus, Parvo en diverse andere virussen. Deze inenting wordt ook wel de cocktail inenting genoemd. Bij veertien weken moet de puppy een herhalingsenting krijgen tegen de Ziekte van Weil en Parvo. Hierna moet de hond vanaf zijn eerste jaar en elk jaar daarop een cocktail inenting krijgen.

Parvo

Parvo is een besmettelijke virusziekte. Als een hond Parvo krijgt, wil dit niet zeggen dat hij dit ook overleeft. Daarom is het belangrijk dat hij hiervoor wordt ingeënt. Een hond die Parvo oploopt is waarschijnlijk besmet door een hond die hier niet tegen ingeënt is of door hun uitwerpselen.

De symptomen die bij deze ziekte horen zijn nogal verschillend. Als het virus de darmen heeft aangetast krijgt de hond hele hoge koorts, heeft geen eetlust, moet vaak braken en heeft last van diarree. Bij puppies tast het virus vaak de hartspier aan. Ze willen dan ook niet eten, hebben moeite met ademhalen en verzwakken heel snel. Dit heeft ook vaak een slechte afloop. 

De behandeling heeft niet altijd succes, vooral niet als de hartspier is aangetast. De hond krijft antibiotica en wordt ondergebracht in een steriele ruimte. Dit virus verspreidt zich namelijk heel snel. Parvo is niet besmettelijk voor katten en mensen.

Hondenziekte

De hondenziekte is een dodelijke virusziekte en zeer besmettelijk. Het virus tast meer puppies aan als volwassen honden. Maar dat wil niet zeggen dat oudere honden dit niet kunnen krijgen. Bij sommige honden wordt het ontdekt omdat ze koorts hebben, niet willen eten of verzwakken. Het kan ook zijn dat dit virus zich uit doordat er vocht uit de neus en ogen komt. Ook kunnen ze veel hoesten, braken en last hebben van diarree.

Bij ongeveer de helft van de gevallen met hondenziekte verschijnen er kleine rode vlekjes op de binnenkant van de oren, de liezen, de buik en rond de ogen en lippen. Deze vlekjes worden al snel blaasjes en pukkels. 

Zieke van Weil

De Ziekte van Weil is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door bacteriën. Deze bacteriën heten Leptospiren. Leptospiren zijn bacteriën die bewegen en via wondjes van het slijmvlies van de neus of mondholte kunnen binnendringen. Soms kan deze ziekte zeer snel verlopen en zal de hond hoge koorts, gele slijmvliezen en donkergele urine krijgen. Deze ziekte is niet alleen gevaarlijk voor de hond maar ook voor de omgeving. Dat komt omdat de ziekte ook een risico is voor de mens. Leptospirose moet behandeld worden met antibiotica. Ook krijgt de hond vaak een infuus om nier- en leveraantasting te voorkomen.

www.dierendokter.com
www.hondenpage.com
www.leerwiki.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in