Er bestaan twee soorten olifanten: de Afrikaanse en de Aziatische olifant. Afrikaanse olifanten zijn het grootst. Ook de oren zijn groter en aan het uiteinde van de slurf zitten twee puntjes, een soort 'vingers'. Bij de Aziatische olifant is dat er maar één.

Dikke huid

De grijze gerimpelde huid is bijna 2,5 centimeter dik. De huid aan de binnenkant van de oren is zo dun als papier. Omdat hun huid zo dik is kunnen ze niet zweten. Om af te koelen gebruikt de olifant zijn oren, hier flappert hij dan mee. Hij wuift zichzelf koelte toe. Een volwassen mannetjes olifant wordt een 'Bul' genoemd.

De slurf

""De slurf is een vergroeiing van de neus met de bovenlip. Met de slurf kunnen ze voorwerpen oppakken, zand en water sproeien, ruiken, vechten, eten, drinken, voelen en nog veel meer. Als de olifant wil drinken zuigt hij zijn slurf vol met water en spuit dit vervolgens in zijn bek. Een olifant drinkt tussen de 70 en 90 liter water per dag.

Slagtanden

Zowel vrouwtjes als mannetjes hebben slagtanden. Ze gebruiken de slagtanden niet alleen om naar water, zout en wortels te graven, maar ook om takken en omgevallen bomen te verplaatsen. De slurf wordt door de slagtanden beschermd.

Familie

Olifanten leven in een familiegroep. Het oudste en wijste vrouwtje heeft de leiding. In de groep leven ook haar zusjes en dochters met hun jongen. De jongen worden beschermd door de groep. Jonge mannetjes olifanten moeten als ze volwassen zijn de groep verlaten. Meestal leven ze dan alleen of sluiten zich voor een korte tijd aan bij een andere familiegroep. Soms leven de mannetjes in een groep bij elkaar.

De hele dag eten

Olifanten eten struiken, bomen en grassen. Als de mogelijkheid er is, vullen ze dit aan met vruchten. Met hun slurf kunnen ze niet alleen voedsel van de grond rapen maar ook bladeren plukken die op zes meter hoogte hangen. Een volwassen olifant eet wel 150 kilo bladeren per dag.

Jonge olifanten

Een vrouwtje krijgt haar eerste jong als ze ongeveer dertien jaar oud is. De draagtijd is ongeveer 22 maanden. Dit is bijna twee jaar. Als een jong net geboren is, kan hij nog helemaal niet goed met zijn slurf overweg. Hij struikelt er steeds over. Ook zuigt hij er op, net als een mensenbaby doet op zijn vingertjes. Het jong weegt bij de geboorte bijna 100 kilo en drinkt melk bij de moeder tot er een broertje of zusje bij komt. De hele kudde helpt bij het opvoeden van de kleine olifantjes.

Beschermd

De Afrikaanse olifant wordt nu beschermd. Er mag dus niet meer op ze gejaagd worden. Veel olifanten leven in beschermde gebieden, de reservaten.

 

Ook schrijven en geld verdienen? Doe met ons mee en meld je hier aan!

www.olifanten.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in