Iedere hondenbezitter heeft het zijn trouwe viervoeter waarschijnlijk weleens zien doen: het achterna rennen van zijn staart, Het ziet er een beetje komisch uit, en de meeste mensen zullen dan ook lachen om het, in hun ogen, spelletje van de hond. Maar is spinning of staartdraaien  wel echt een spelletje? Of zegt  dit gedrag van de hond iets heel anders?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond dit spinning- of staartdraai gedrag vertoont:

  • Spelen
  • Verveling
  • Aandacht vragen
  • Stress
  • Te weinig beweging
  • Frustratie
  • Gedragsstoornis (O.C.D., wat staat voor Obsessive Compulsive Disorder)

Vaak begint dit gedrag van de hond al als pup. Een jong hondje ontdekt zijn staart en probeert hem te pakken. Hij rent rondjes om zichzelf alsof hij niet begrijpt dat zijn staart vastzit.
Bij een pup is dit vaak gewoon een spelletje. Ook bij een volwassen hond kan het een vorm van spelen zijn, wanneer ze maar af en toe achter hun staart aan rennen is het waarschijnlijk ook gewoon speelsheid.
Men zal het dan gewoon als onschuldig beschouwen en om dit rare spelletje lachen. Het ziet er immers ook een beetje dommig uit.

De hond zal dit echter al snel vaker gaan doen, puur uit verveling of om aandacht te vragen. De hond merkt dat er om gelachen wordt en dat ziet hij natuurlijk als een vorm van aandacht .
Ook wanneer een hond stress heeft, door te weinig beweging, of bijvoorbeeld omdat hij nodig moet plassen, zal hij in cirkeltjes achter zijn staart aan gaan.
Na een tijdje ziet het baasje dat het niet meer om een gewoon spelletje gaat maar dat het obsessief gedrag begint te worden. Vaak is het dan al te laat om dit gedrag af te leren. De hond gaat hele dagen achter zijn staart aan. Hij maakt koprollen tijdens zijn jacht op zijn staart, kan niet stoppen wanneer het baasje zegt dat het klaar moet zijn. Hij zal misschien even stoppen maar aan alles merkt men dat hij in zijn hoofd nog steeds met zijn staart bezig is. Hij blijft bijvoorbeeld naar zijn staart kijken en wanneer het baasje een paar seconden niet oplet gaat hij weer ”vrolijk” door. Hij lijkt zichzelf dus totaal niet meer onder controle te hebben.

O.C.D., Obsessive Compulsive Disorder

Wanneer de baas eindelijk door heeft dat er meer aan de hand is met de hond, heeft de hond waarschijnlijk al lang een gedragsstoornis ontwikkeld, O.C.D. genaamd. Dit wordt ook wel dwangneurose genoemd, het kan voorkomen bij mensen, maar dus ook bij honden.

Deze dwangneurose ontstaat omdat er, wanneer de hond achter zijn staart aanjaagt, een stofje in de hersenen vrijkomt. Dit stofje, endorfine, zorgt ervoor dat de hond zich lekker en gelukkig voelt en dus minder last heeft van stress. Omdat hij zich zo lekker gaat voelen zal hij dit steeds vaker gaan doen. In feite jaagt hij dus niet meer zijn staart achterna maar eerder zijn drang naar dat heerlijke gevoel.

Staart amputeren hond

Wanneer er niets aan dit gedrag gedaan wordt wordt de hond uiteindelijk ziek, en helaas zijn er verschillende gevallen bekend waarbij het zo erg was dat de staart geamputeerd moest worden, of zelfs dat de hond uiteindelijk moest inslapen.

O.C.D. komt bij bepaalde rassen, bijvoorbeeld Dobermanns en Terriërs, vaker voor dan bij andere rassen, maar natuurlijk kunnen andere rassen deze stoornis ook ontwikkelen.

Andere gedragskenmerken voor O.C.D, in plaats van staartdraaien kunnen zijn ijsberen, kopschudden, nagelbijten, of bijvoorbeeld obsessief likken aan een bepaald gedeelte van het hondenlichaam.

Wetenschappers hebben een aantal jaar geleden ontdekt dat de oorzaak ligt in een bepaald gen, die deze stoornis ontwikkelt. Met medicijnen die lijken op Prozac kan men het gedrag wel iets verminderen, maar helaas niet afleren.

Gedrag afleren

Het mag duidelijk zijn dat het zeer belangrijk is dit gedrag dus af te leren voordat het ernstige vormen gaat aannemen. Leidt de hond bijvoorbeeld af zodra hij achter zijn staart aangaat. Dat kan men doen door hem te roepen en zelf een spelletje met hem te doen. In geen geval mag dit gedrag natuurlijk beloond worden aangezien het dan alleen maar erger wordt!

Het afleren van dit gedrag vergt zeer veel geduld, aandacht en kundigheid. Omdat het vaak te laat ontdekt wordt dat er meer aan de hand is is het raadzaam om er een gedragsdeskundige bij te halen. Deze deskundige zal eerst proberen te achterhalen waar de oorzaak van het gedrag ligt, pas dan kan getracht worden het gedrag af te leren.

Zorg ondertussen altijd dat de hond voldoende beweging en aandacht krijgt, en dat hij voldoende speeltjes heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in