Het is natuurlijk een leuk idee: een ronddartelende kitten, die zorgt voor gezelschap en vermaak in je gezin. Er komt echter veel meer bij de aanschaf van een kitten kijken dan je aanvankelijk misschien denkt. Kittens hebben de juiste zorg en voeding nodig om gezond ouder te worden. Ten eerste moet je bedenken of een kat wel een goed idee is voor jouw gezinssituatie. En hoe zit het met vaccinaties en andere operaties? Wat heb je eigenlijk allemaal nodig wanneer je voor het eerst een kitten in huis haalt?

Waar kun je het beste een kitten aanschaffen?

Op verkoopwebsites zoals Marktplaats worden volop kittens aangeboden. Gemakkelijk, maar is dat ook de beste manier van aanschaf? Iedereen kan op Marktplaats kittens kopen en verkopen. Je weet maar nooit wat de precieze reden van verkoop is en of de verkopers een eerlijke prijs bieden. Het beste kun je voor de adoptie van een kitten uit een asiel in de buurt gaan. Hier worden kittens en oudere katten opgevangen. Wanneer je een kitten uit het asiel haalt, is deze vaak al gechipt en krijg je een vergoeding voor de castratie of sterilisatie.

Wat heb je nodig?

Om een kitten op een gezonde en goede manier op te voeden, moet je een aantal basiszaken aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een kattenbak om je kitten zindelijk te maken, maar ook aan speeltjes, krabpalen en de gezonde voeding. Je wil natuurlijk niet dat je kitten uit verveling je dure bank kapot maakt. Katten zijn carnivoren en leven dus voornamelijk van vlees. Zorg er dus voor dat de voeding van je kitten voldoende vlees bevat. Nat voer kan bij jonge katten tot diarree leiden en van teveel snoepjes of menseneten wordt je kat al gauw te dik.

Veel voorkomende ziektes bij kittens

Kittens zijn, door hun lage weerstand, zeer vatbaar voor verschillende ziektes. Bijvoorbeeld:

  • Niesziekte
  • Kattenziekte
  • Kattenleukemie

Na de geboorte bouwt de kitten zijn immuniteit op door middel van het drinken van de melk van de moeder. Wanneer dit stopt is het belangrijk om de weerstand van je kitten hoog genoeg te houden. Het is dus belangrijk om je kitten tegen deze ziektes te laten vaccineren. De eerste vaccinatie vindt rond de negende levensweek van je kitten plaats en de tweede rond de twaalfde. Hierna kun je je kat ieder jaar opnieuw laten vaccineren.

Houdt rekening met je gezinssamenstelling

Wanneer je overweegt een kitten aan te schaffen, moet je rekening houden met de samenstelling en situatie van je gezin. Een kitten heeft genoeg aandacht en verzorging nodig. Het scheppen van de poep uit de kattenbak zal voor jouw rekening komen. Het is niet verstandig om een kitten aan te schaffen wanneer je veel van huis weg bent. Hierdoor zal je kitten eenzaam zijn en uit verveling zich met je meubels bezighouden. Voor een kitten is het ook belangrijk dat ze genoeg rust krijgen en dat gaat vaak lastig als er kleine kinderen rondlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in