Ze zien er zo  lief uit: kleine katjes! Misschien val je zelf voor ze of is het je kind die aan je hoofd zeurt om een kat als huidier te nemen. Maar, zoals bij ieder huisdier, overweeg zorgvuldig of dit wel een goed plan is! Een kitten blijft niet klein en heeft ook aandacht nodig als hij ouder is. Een dier heeft recht op een goede verzorging, zijn hele leventje lang! Kan en wil je dat wel geven? En wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?

Een kat is een heerlijk beest. Hij is zelfstandig, vergeleken met een hond. Hij hoeft niet uitgelaten te worden en vindt het helemaal niet zo erg om alleen thuis te zijn. Dus is een kat een ideaal, gemakkelijk diertje ….toch?""

Ja en nee. Deze gedachte, die helaas nog wel veel voorkomt, is natuurlijk veel te kort dor de bocht. Natuurlijk is een kat minder afhankelijk van zijn baas. Ze zeggen weleens dat een kat zich aan het huis hecht i.p.v. aan de baas. Maar ook een kat heeft aandacht nodig en persoonlijk ken ik katten die behoorlijk beledigd zijn als ze te lang alleen thuis zitten. Om over  uit verveling slopende katten nog maar te zwijgen. Je zult dus echt wel rekening moeten houden met het beestje als hij bij jou woont. En voor eten en drinken is hij toch echt wél afhankelijk van jou!

Katten worden gemiddeld 14 jaar . Waarbij raskatten iets minder oud worden dan de rasloze kat. Maar let op: dit is gemiddeld! Katten van 20 komen ook regelmatig voor! Vraag jezelf af voordat je een kat in huis neemt, of jij al die tijd wel voor een kat wilt/kunt zorgen!

Ook katten hebben recht op een goede verzorging. Dus naast eten en drinken is een schone kattenbak een must. Ieder jaar zal het dier ingeënt moeten worden en iedere drie  maanden ontwormt. Ook vlooien moeten bestreden worden. 

Als je op vakantie gaat , moet je op zoek naar een oppas voor je lieveling.

Een kat kammen is niet alleen voor een mooiere vacht. Door de losse haren er goed uit te kammen, krijgt je kat minder haren binnen bij het likken. En dus zal het dier minder last hebben van haarballen.

Kattenverzekering afsluiten

Ook een kat kan ziek worden. Bedenk dat een dierenarts betaald wil worden! Als het dier bijvoorbeeld gesterilliseerd moet worden, is dat een behoorlijke kostenpost. Om over ongelukken nog maar te zwijgen. 

En wat doe je verder met de kat? Wordt het een binnenkat? Zorg dan voor voldoende speeltjes én aandacht! Een speelkameraadje kan dan ook fijn zijn. Samen door het huis hollen is wel zo spannend…. Woon je langs een drukke weg dan is een buitenren ook een ideale oplossing. Het dier kan zo wel naar buiten maar loopt dan geen gevaar. De echte buitenkat heeft misschien meer uitdaging en vrijheid. Maar het verkeer eist helaas heel vaak kattenlevens! En vechtende buurkaters zijn ook niet altijd leuk. 

Katten hebben ook een bepaalde vorm van opvoeding nodig. Ze moeten leren op de kattenbak te gaan. Dat ze, bijvoorbeeld, niet op de tafel mogen of van de (giftige) planten mogen eten. Soms is hier hulp van buitenaf bij nodig als het jou echt niet lukt!

Je huis zal ook katvriendelijk moeten zijn. Geen giftige planten bijvoorbeeld of lege plastic zakken waarin ze stikken. 

Natuurlijk is een kat vooral een heerlijk dier. Hij leeft zijn leven op zijn eigen manier. Niet slaafs aan de baas, maar wel aanhankelijk. Wist je trouwens dat aaien van een kat een gunstig effect heeft op jouw bloeddruk? Zo'n mooie prins(es) heeft recht op een mooi leven! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in