Dit schattige, kleine diertje genaamd chinchilla is de afgelopen jaren bekender geworden door social media. Met zijn bijzondere vacht, kleine pootjes en schattige oortjes is dit ook een diertje om bij weg te smelten. Na het zien en volgen van verschillende schattige chinchilla accounts op social media besluit je dat je zelf ook een chinchilla wil. Echter hebben deze leuke pluizenbolletjes een speciale verzorging nodig. Het is dus belangrijk je eerst te verdiepen in de verzorging van chinchilla’s voor je er een in huis haalt.

Chinchilla: een sociaal knaagdier
In het wild leven chinchilla’s in kolonies en zijn dus gewend en gehecht aan gezelschap. Het houden van een chinchilla in zijn eentje wordt dan ook niet aangeraden. Wanneer je maar één chinchilla neemt kan het diertje zo eenzaam worden dat hij overlijdt. Als je twee of meer chinchilla’s neemt is het belangrijk ze zo jong mogelijk bij elkaar te zetten, zodat ze nog goed kunnen wennen aan elkaar. Dit wordt lastiger wanneer de dieren al volwassen zijn. Het zijn knaagdieren met een elk een heel eigen karakter, wat ze zo uniek maakt. Wanneer je de chinchilla’s regelmatig uit de kooi haalt en ze laat wennen aan je handen kunnen het gezellige, tamme huisdieren worden. Pak een chinchilla nooit vast bij zijn staart als je hem wil oppakken, deze kan gemakkelijk breken.

Een chinchilla zijn hele leven bij je houden
Voordat je een chinchilla aanschaft is het belangrijk om te weten dat deze diertjes wel vijftien jaar kunnen worden. Dit is een groot verschil met alle andere knaagdieren die vaak als huisdier worden gehouden. Andere aspecten die je moet overwegen zijn onder andere de ruimte. Chinchilla’s rennen en springen graag en hebben veel ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen. Dit houdt in dat ze een grote kooi moeten hebben. Daarnaast komen de chinchilla’s ook graag buitenspelen, oftewel ze komen graag uit de kooi. Het is belangrijk je chinchilla’s een aantal keer per week uit hun kooi te laten. Dit kan in een speciale kamer of bijvoorbeeld met een ren als je de kabels wil beschermen. Dit betekent wel dat je er de tijd voor moet hebben.

De verzorging van een chinchilla
Chinchilla’s zijn het actiefst bij zonsondergang en zonsopgang. Ze slapen graag overdag en hebben dus ook hun rust nodig. Zorg dat de chinchilla op een plek staan waar ze die rust kunnen krijgen. Het voer voor de chinchilla’s moet je zorgvuldig uitzoeken. Ze hebben namelijk een erg gevoelige spijtvertering. Er bestaat voer in de vorm van pellets waar alle benodigde voedingsstoffen in zitten. Het is ook belangrijk het voer nauwkeurig af te wegen en niet te veel voer te geven. Naast het voer moet er altijd hooi en stro beschikbaar zijn. De speciale vacht van de chinchilla’s vereist meerdere keren per week een zandbad. Er is hier speciaal zand voor wat je in een bakje of kom kunt doen. De chinchilla’s zullen zichzelf dan verder wassen door te rollen.

Ben je gek op knaagdieren en wil je er graag een als huisdier? Lees dan ook dit artikel over de gerbil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in