We weten allemaal tegenwoordig wel dat alcohol niet goed is voor ons lichaam én geest. Toch hangt onze cultuur en tradities nog steeds erg samen met het drinken van alcohol. We pakken in de avond graag een wijntje, op een feestje wordt altijd wel wat alcohol genuttigd en we staan ieder weekend bier te drinken in de kroeg. De effecten van alcohol zijn is een stuk erger dan je waarschijnlijk denkt. Ook al drink je alcohol met mate, het kan erge gevolgen hebben voor je gezondheid. Het regelmatig gebruik van alcohol heeft korte termijn gevolgen zoals alcoholvergiftiging, black-outs, slechter geheugen, slechte concentratie, agressie of een slechtere conditie. Ook heeft het lange termijn gevolgen op het lichaam.

Een verhoogde bloeddruk

Drink je regelmatig grote hoeveelheden alcohol? Dit heeft grote gevolgen voor je bloed- en hartvaten. Dit betekent dat je sneller kans hebt op bepaalde hartziekten. Verder is er een hoog risico op een hoge bloeddruk. Ben je lichamelijk gezond en drink je dagelijks niet meer dan één glas alcohol? Dan zal dit effect geen heftige gevolgen voor je hebben. Zodra je al meer dan één glas per dag nuttigt, komen deze nadelen wel kijken.

Beschadiging van de hersenen

Als je alcohol drinkt worden er hersencellen afgebroken. Deze cellen komen niet meer terug. Hoe werkt dit precies? Als je alcohol drinkt, komt dit in jouw bloed terecht. Dit bloed komt vervolgens in de hersenen terecht. De hersenen zijn erg gevoelig voor de gevolgen van het drinken van alcohol. Het is bekend dat sommige mensen een black-out krijgen van te veel alcohol drinken, hierbij herinneren ze een gedeelte van de avond niet meer en wat ze hebben gedaan. Dit is een voorbeeld van hersenbeschadiging op de korte termijn.

Aantasting van het zenuwstelsel

Door regelmatig alcohol te nuttigen, wordt ook het zenuwstelsel aangetast. Een gevolg hiervan is dat je steeds meer alcohol nodig hebt voor hetzelfde effect. Hiermee verleg je dus constant je eigen grens en heb je steeds meer alcohol nodig. Een ander gevolg is dat alcohol je slaapritme aantast. Als je veel alcohol drinkt lijkt het soms alsof je hierdoor gemakkelijker in slaap valt. Maar de slaap die je wel krijgt is onrustig en je slaapt minder diep. Een goede nachtrust is erg belangrijk voor een energiek en gezond leven. Het zal grote gevolgen hebben op je dagelijks leven als je minder goede slaap krijgt iedere nacht.

Beschadiging van de lever

Een lange termijn gevolg van alcoholgebruik is de beschadiging van de lever. De lever is  het orgaan dat stoffen afbreekt. In de lever wordt de alcohol uit het bloed opgenomen en verwerkt. Dit orgaan kan maar een beperkte hoeveelheid alcohol afbreken. Hoe meer je drinkt en hoe regelmatiger, hoe minder tijd de lever heeft om andere stoffen af te breken. Hierdoor het zijn dat niet al het vet wordt afgebroken. Dit vet wordt dan opgeslagen en dit kan leiden tot leververvetting. Ook kan de lever gaan ontsteken. De lever haalt naast, alcohol ook andere giftige stoffen uit het bloedt. Als de lever niet werkt, wordt je lichaam vergiftigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in