Ben je net terug van vakantie en heb je de bedwants als souvenier mee gekregen? Zoek dan een gespecialiseerd bedrijf om van deze kleine kriebel beestje af te komen.
Wantsen
Wantsen ( Heteroptera, hetero= verschillend, ptera= gevleugeld) zijn kleine insecten, die meestal niet groter worden dan 1,5 cm.
Alle wantsen hebben een zuig/steeksnuit waarmee ze sappen opzuigen, van bijvoorbeeld zaden, planten, andere insecten, dieren en mensen. Ook hebben wantsen (vaak al in het beginstadium) geurklieren die stinken. De organische sappen, die uit de geurklieren komen zijn verlammend voor andere insecten. Wantsen hebben twee voor en twee achtervleugels. De voorvleugels zijn dikker en harden dan de twee aan de achterkant.
Er bestaan wel tienduizend verschillende soorten wantsen, waarvan er in Nederland ruim 600 voorkomen. Zoals bijvoorbeeld : berkenwantsen , deze soort is heel sterk in opkomst en verspreiden een lijkengeur. De bootsmannetjes en de zwemwants kun je beter met rust laten, want hun steken zijn naar en pijnlijk. En natuurlijk komt ook de bedwantsen in Nederland voor.
Bedwantsen
Bedwantsen worden ook wel wandluis of bedbug genoemd.
Bedwantsen (Cimex lectularius) zijn kleine bruine/roodbruine insecten (5 tot 6 mm lang), die vooral voorkomen op kamers waar (veel) mensen slapen. Bedwantsen worden aangetrokken door lichaamswarmte en leven van het bloed van mensen. Zo kun je gemakkelijk en ongemerkt de bedwants mee nemen vanaf je vakantie of slaap adres. Dus heel gemakkelijk en snel, neem je niet alleen je koffer, maar ook de bedwants (waarschijnlijk ongewild) als souvenier mee naar huis.
Bedwantsen zijn schichtige beestjes en verschuilen zich bijvoorbeeld in kieren van houten vloeren, in de kast waar het beddengoed ligt of in de naden van het matras, zonder dat je het ( in het begin) merkt. Alleen bij hele grote plagen kun je bedwantsen zien lopen en ruiken. Ze houden zich tot de schemering schuil en worden als de avond valt actief. Het is dus mogelijk dat je geen bedwants ziet, maar dat ze er wel zijn.
Sommige mensen zijn allergisch voor de beten, maar in principe zijn de beten van een bedwants niet gevaarlijk. Ze brengen geen ( tot zover bekend) ziekte over.
Signalen
- Als er kleine ( ± 0,5 tot 1 mm) bloedvlekjes op lakens, matrassen of hoofdkussen te vinden is, zou dat kunnen duiden op bedwantsen. Het zijn de uitwerpselen van de bedwants
- Ook kun je lichtbruine velletjes tegen komen, doordat de bedwants vijf keer vervelt, voordat deze het volwassen stadium heeft bereikt.
- Bij een ernstige besmetting hangt er een stinkende, doordringende amandel geur in de (slaap) kamer, waar de bedwants zich bevindt.
- Als je meerdere jeukende rode bultjes bij elkaar hebt, kan dit duiden op bedwants beten. Meestal vindt de bedwants niet altijd bij de eerste beet bloed en/of het beestje wordt gestoord tijdens het bloedzuigen, zodat deze vaak meerdere keren vlak bij elkaar prikt/bijt.
Voorkomen
- Zet je tas en/of koffer hoog, dus op een kast of stoel. In hotels staan hiervoor vaak speciale bankjes.
- Ruikt de (slaap) kamer waar je wilt gaan slapen duidelijk naar een onaangename zoete amandel geur, kies dan voor een andere verblijf plaats.
- Bed bug patrol is een niet chemisch (en dus niet schadelijk voor je eigen gezondheid) middel waarmee je de bedwants kunt proberen van je af te houden en te bestrijden.
Bestrijden
Na de tweede wereldoorlog werden bedwantsen, maar ook vlooien en ander ongedierte bestreden met DDTen blauwzuurgas. Even leek het er dan ook op, dat de bedwants was uitgeroeid, maar de laatste tijd komt het beestje weer steeds vaker te vooorschijn. Vandaag de dag worden bedwantsten opgespoord en bestreden met andere middelen. Zo zijn er bedrijven met honden, die speciaal getraind zijn om de bedwants (ook de eitjes en de nimfen) te kunnen opsporen. Tevens zijn er gespecialiseerde bedrijven, die met deskundige personeel, de bedwants kunnen traceren.
Bedwantsen kunnen op verschillende manieren en door verschillende (chemische) middelen worden bestreden. Laat dit door een proffesioneel bedrijf uitvoeren, zeker als er met chemicalieën word gewerkt.
Bedwantsen zijn ook te bestrijden door hittebehandeling. Bij deze snelle en effectieve behandeling wordt de besmettingsplaats afgesloten en verwarmt tot 60 graden Celsius. Deze manier om van je bedwantsen af te komen, is milieu vriendelijk, brengt geen schade aan je eigen gezondheid en brengt verder geen schade aan je spullen.