Een paard, de meeste mensen hebben er vast al wel eens een geaaid of gereden, maar weten die mensen wel hoe ze eigenlijk verzorgd worden? In dit verslag geef ik jullie meer informatie over paardenvoeding en waar je dit kan kopen.

De bekendste paardenvoeding is denk ik van Royal Canin, deze voeding is goedkoop en in principe ook van een goede kwaliteit. Het enige waar je goed op moet letten is het vet- en suikergehalte, deze kan oplopen tot 300 gr/kilo, wat het paard snel mollig en ziek kan maken. Door veel mensen word er Hippostar aangeraden, opzich geen slecht merk, wel erg duur voor erg weinig voer. Zelf zou ik Pavo aanraden, in tegenstelling tot Havens, Royal Canin, Hippostar etc. is deze zo goed als vetvrij, wat maakt dat het paard het fijner vind om onder het zadel te lopen omdat het licht verteerbaar is. Het paard hoeft dus zo goed als niet te mesten tijdens een rit. Wel moet er goed op gelet worden dat het paard hier niet teveel van eet, het mag dan wel licht verteerbaar zijn maar het maakt heel snel dik. De paarden zullen u dankbaar zijn na het lezen van dit verslag. U kunt voor meer info altijd contact opnemen met de diersuper in uw buurt! e diersupers zullen u uitleggen wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van een paard, daarnaast word het onderwerp zadels ook nog eens aangekaart.

Dierenbescherming

In Nederland is het ook altijd handig om even contact op te nemen met de dierenbescherming omdat u het risico loopt dat deze merken, zodra ze te veel moeten produceren, andere, goedkopere ingrediënen gaan gebruiken wat uw paard niet ten goede komt. Als dit het geval s raad ik u aan om contact op te nemen met het desbetreffende bedrijf om te vragen of u samples kunt krijgen van dit nieuwe voor om dit uit te proberen en te kijken hoe uw paard hierop reageert.

Spijsvertering paard

Als u een intensieve ruiter bent met een goed werkend paard raad ik u aan om op 2/3 muesli en 1/3 brok over te stappen,  dit omdat het beter is voor de spijsvertering van het paard, anders gaan er brokken 'pulp' in de maag zitten wat uw paard iets kan verdikken, als u geluk heeft kan het paard hiermee doorlopen, maar in de meeste gevallen is het zo dat de dierenarts deze brokken moet verwijderen door middel van een kleine operationele ingreep. De muesli daarentegen is glad in de maag en neemt zo de brokken mee naar de darmen. U kunt op max. 1/2 brok blijven zitten maar mijn advies blijft 1/3. Ik ben zelf 4 jaar ruiter op western-gebied en ik merk dat mijn paard er niet tegenop ziet om af en toe 3 emmers meer te eten, dit is absoluut verboden! Er is niets goed aan! U kunt altijd een extra wortel of appel geven, houd het ook hierbij, anders kan dit op lange termijn erg nare gevolgen hebben, o.a buikgriep. Als u niets aan deze tekst heeft gehad verzoek ik u om nog eens een tekst over paardenvoeding op te zoeken om te kijken of deze artikelen het anders vermelden als ik. Ik hoor ook graag een feedback als u het ergens niet mee eens bent op basis van vertelwijze, verhaallijn etc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in