Andy Warhol is vooral bekend geworden door zijn zeefdrukken van beroemdheden en alledaagse voorwerpen uit de consumptiemaatschappij. Die alledaagse, typisch Amerikaanse onderwerpen maakte hem beroemd en rijk. De verlegen immigrantenzoon werd een succesvol reclametkenaar en beeldend kunstenaar. Lees meer over zijn successtory. 

""JEUGDJAREN

Andy Warhol wilde graag een mysterie blijven. Hij loog over zaken als zijn geboortedatum en levensomstandigheden. Desondanks staat vast dat Andy Warhol werd geboren op 6 augustus 1928 in Pittsburgh. Zijn ouders waren Andrei en Julia Warhola. Ze waren Tsjechische immigranten. De jonge Andy bracht, al tekenend, veel tijd in de kleine woning door. Op de leeftijd van acht jaar kreeg de verlegen, ziekelijke Andy sint-vitus-dans, een ziekte die het zenuwstelsel ontregelt. waardoor zijn handen maandenlang hevig trilden. Hij hield aan de ziekte een bleke, albino-achtige huid over. Zijn hele leven was hij gefrustreerd door zijn uiterlijk.

Zijn in 1942 overleden vader liet Andy een bedrag na van 15.000 dollar. Dat maakte het mogelijk om te gaan studeren aan het Carnegie Instituut voor Technologie. In 1949            rondde hij die opleiding af.

RECLAMETEKENAAR IN NEW YORK

Andy vertrekt in 1949 naar New York. De verlegen, enigszins contactgestuurde Andy wist toch voldoende opdrachten als reclametekenaar te verwerven. Een verkeerd gespelde naam onder een van zijn tekeningen in de New York Times (Warhol) leidde tot de naam waaronder hij als kunstenaar beroemd is geworden.

Zijn moeder, Julia warhola, kwam in 1952 bij hem in New York wonen. Ze zou vrijwel haar hele leven bij hem blijven wonen. Andy had moeite met het aangaan van (homoseksuele) relaties. Hij vond zich, door de lichte huidskleur en het feit dat hij al op jonge leeftijd kaal werd, onaantrekkelijk. 

Hij had succes met reclametekenen, maar hij werd nog niet serieus genomen door de kunstcritici. Pas in december 1956 heeft hij succes als kunstenaar, met een expositie met zijn tekeningen van schoenen.

Pop-art

In 1960 sloot Andy Warhol zich aan bij de pop-art, een beweging in de kunst die door het maken van schilderijen van onder andere stripplaatjes en hamburgers de Amerikaanse consumptiemaatschappij belachelijk wilde maken. Andy Warhol besloot om schilderijen te maken van voorwerpen die zijn interesse hadden. Dit leidde tot het bekende schilderij van de blikjes Campbell-soep. Het publiek vond het maar niets.

ZEEFDRUK

Met zijdezeefdruk maakte hij afdrukken van Amerikaanse voorwerpen als cola-flesjes en dollarbiljetten, en van een beroemdheid als Marlyn Monroe. Het bracht de belangstelling voor zijn werk in een stroomversnelling. in 1963 vervaardigde hij portretten die allemaal gebaseerd waren op een foto, waarop de zeefdruktechniek werd toegepast. Hij paste de zeefdruktechniek ook toe op krantenfoto's van ongelukken (the death and disaster serie). De critici reageerden verdeeld. 

THE FACTORY

Op een enorme zolderruimte in ManHattan vond Andy Warhol een geschikte werkruimte. Hier was vroeger een pettenfabriek gevestigd, vandaar werd de nieuwe werkruimte The Factory genoemd. Het werd een verzamelplaats voor kunstenaars, verzamelaars, geflipte miljonairs en scharrelaars. Veel bezoekers gebruikten drugs. Andy was wel gefascineerd door drugs, maar hij gebruikte ze niet. Hij was een voyeur, die toekeek als anderen drugs gebruikten of buitenissige sex hadden. 

ZIJN FILMS

in de jaren 1963-1968 maakte Andy Warhol ongeveeer zeventig films. Het waren films zonder script en regie, en er werd achteraf niet gemonteerd. Zijn films handelden over de tijd als leegte. Zo was in de film Sleep, die vertraaagd afgespeeld ruim 8 uur duurde, een slapende medewerker van Andy Warhol te zien. Zijn films kregen wel waardering binnen de underground-filmbeweging. Het publiek was minder enthousiast.

AANSLAG

In 1968 werd Andy Warhol in zijn werkruimte in The Factory neergeschoten door Valerie Solanas, een radicale feministe. Andy had een door haar aangeboden filmscript geweigerd, en was het vervolgengs kwijtgeraakt. Hij werd levensgevaarlijk gewond, maar overleefde toch de vele operaties. Hij verkocht de foto's van zijn littekens aan het Museum of Modern Art in New York.

TERUGKEER NAAR DE BEELDENDE KUNST

Tijdens een overzichtstentoonstelling van zijn kunstwerken in 1970 bleek dat de prijzen van zijn werk enorm waren gestegen. Andy Warhol besloot daarom om voornamelijk portretten van beroemdheden te maken, met gebruik van polaroids en zeefdruktechniek. Portretten werden gemaakt van beroemdheden als Brigitte Bardot Liza Minelli en Pele. Ook als je niet erg beroemd was kon je door Warhol geportretteerd worden, tegen betaling van 50.000 dollar. 

ZIJN LAATSTE WERKEN

Andy Warhol reproduceerde schilderijen van schilders uit de Renaissance, maakte portretten van Lenin en Beethoven, en zeefdrukken van skeletten. Hij werkte alleen nog maar voor het geld. En hij verscheen als society-persoonlijkheid, op veel feestjes en openingen. Andy Warhol was zelf een kunstwerk geworden.

ZIJN OVERLIJDEN

Na een succesvolle expositie in New York, januari 1987, kreeg hij steeds meer last van galstenen. Pas toen de pijn ondraaglijk werd, besloot hij om zich te laten opereren. Hij overleed op 22 februari 1987, de dag na de operatie, in zijn slaap aan een hartaanval. Hij werd in Pittsburgh begraven, in aanwezigheid van zijn naaste familie. Bij een herdenkingsdienst in New York, op 1 april 1987, waren 2000 mensen aanwezig.

 

 

 

 

Koster, Gerard Andy Warhol Stichting IVIO, Lelystad (1991) (AO-no. 2348)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in