In het vorige artikel http://kunst-entertainment.todio.nl/strips/hoe-maak-ik-een-strip-7906.html ging het over de basis van een stripverhaal. Onder andere hoe stripfiguren worden opgebouwd. Waarschijnlijk hebben jullie nu al een paar stripfiguren bedacht en nu willen jullie natuurlijk een stap verder gaan. De volgende stap in het proces om een strip te maken, is het schrijven van een verhaal voor je strip. Lees goed alle tips, volg de stappen en dan zul jij snel je eigen stripverhaal hebben geschreven.

Een stripverhaal

Het schrijven van een stripverhaal verschilt in feite niet zo van het schrijven van een boek. Bij het schrijven van een boek heb je vaak een vast patroon. Sommige schrijvers schrijven helemaal anders, denk maar aan de geniale Stephen King. Als ik een boek schrijf, of een verhaal, gebeurt dit vaak op dezelfde manier als Stephen King, maar het gebeurt ook dat ik volgens een vast patroon werk die vele schrijvers hanteren. Het zijn niet alleen schrijvers die op deze manier hun boeken schrijven, maar ook scenaristen die hun scenario voor een film schrijven. Daarom is het handig om veel films te bekijken en te analyseren om zo een idee te hebben van de opbouw van een verhaal. Aangezien een boek vaak op dezelfde wijze is opgebouwd en boeken analyseren door hun grote omvang veel moeilijker is, zul je veel hebben aan het analyseren van films.

Het idee

Om te beginnen moet je natuurlijk een idee voor een verhaal bedenken. Bedenk waarover je wilt schrijven. Probeer ook te bepalen waar het verhaal zich afspeelt, in welke tijd en wat het thema is. Eén van de meest gebruikte thema's is liefde. Een voorbeeld: twee jonge mensen (een jongen en een meisje) zitten samen op school. Ze zijn beide heel verschillend, maar de jongen is al jaren verliefd op het meisje en zijn grootste wens is om samen te zijn met haar. Het probleem is dat hij geen eerste stap durft te zetten.

Dit is het begin van een idee en zo kan je verder bouwen. Je kan de jongen allerlei dingen laten doen om het meisje haar hart te winnen. Dit kan uiteindelijk lukken of mislukken, of een totaal andere wending kan er een volledig ander verhaal van maken. Houd rekening met het genre. Zo heb je romantiek, drama, horror, fantasy, detective, thriller, enzovoort. Bij een boek is dat meer uitgesproken dan bij een stripverhaal, maar je kan het er ook in verwerken. Misschien wil je wel een stripreeks maken met een detective, of een stripreeks die zich op een andere planeet afspeelt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Omzetten tot een verhaal

Zodra je een idee hebt, zet je dit om tot een verhaal. Dit verhaal zetten we dan later om in een scenario voor de strip volgens de regels van de kunst. Uiteraard kun je het ook helemaal anders doen, dit zijn enkel richtlijnen om jullie op weg te helpen. Vaak is het moeilijk om van een idee een verhaal te maken. Zonder verhaal is het dan weer heel moeilijk om een strip in elkaar te flansen.

In dit artikel bespreken we het verhaal in grote lijnen. Een verhaal heeft een begin, een midden en een einde. Bij het begin maak je kennis met je stripfiguren en gebeurt er iets wat je verhaal (avontuur) op gang zet. In het midden krijg je het verloop van je verhaal. Op het einde (het plot) is er meestal voor alles een oplossing en loop het verhaal (avontuur) ten einde. Een spannend of onverwacht einde kan ervoor zorgen dat mensen je verhaal nog lang blijven onthouden. Persoonlijk maak ik er een sport van om mijn lezers gedurende het verhaal steeds weer te verrassen en zeker op het einde. Dit kan als je jezelf laat leiden door het verhaal en alle mogelijkheden open laat.

Een tip: doe je best om je verhaal niet te voorspelbaar te maken. Het kan vlot lezen, maar ook snel gaan vervelen. En het laatste wat we willen is dat de mensen ons stripboek wegleggen voor het uitgelezen is.

Opdracht

Nu zouden jullie stripfiguren moeten hebben, een idee en eventueel een verhaal. Bij het volgende artikel zetten we dat verhaal om in een scenario waar we dan echt mee kunnen beginnen aan de strip. Nu is het dus aan jullie om een goed idee en/of verhaal te bedenken. Om degene die het willen verder te helpen, kunnen jullie het verhaal dat jullie hebben bedacht naar mij doormailen en dan bekijk ik het voor jullie. Eventueel geef ik jullie dan tips of een beoordeling. Met vragen kunnen jullie ook altijd bij mij terecht. Het mailadres waar jullie naar mogen sturen is liard_books@hotmail.com.

Laat jullie fantasie de vrije loop!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in